Tjener fett på «folkemeningen»

TV 2 og NRK tjener i gjennomsnitt hver kveld 70 000 kroner på at folk ringer inn for å si sin mening om et tema i debattprogrammene Holmgang og Standpunkt.

BERGEN (Dagbladet): Formann Hans A. Borgen i Norsk Markedsanalyse Forening (NMF) sier til Dagbladet at foreningen gjentatte ganger har tatt opp disse uhøytidelige folkemålingene med TV-selskapene, uten å få gehør.

-  De har et hovedmotiv for å invitere folk til å ringe, og det er profitt. Vi har regnet ut at de i gjennomsnitt tjener 75 000 kroner for hvert program de har på lufta. Det blir mye penger på bunnlinja over et år av slikt, sier Borgen.

-  Sporer av

Dagbladet har undersøkt inntektsberegningen, og har fått troverdige opplysninger fra TV 2 om at inntektene ligger på rundt 70 000 kroner i gjennomsnitt. Da er alle kostnader trukket ifra.

Programleder Oddvar Stenstrøm i TV 2 Holmgang sa til Dagbladet i går at han oppfatter kritikken fra professor Frank Aarebrot som akademisk arroganse, og at han for øvrig har større respekt for det norske folk enn han har for professoren.

-  Stenstrøm får si hva han vil, men han sporer helt av i debatten, sier Hans A. Borgen.

-  Vet hva de gjør

Borgen sier som Aarebrot at TV-selskapene utmerket godt vet at resultatene de får fra innringerne gir et helt annet bilde av holdningene i det norske folk enn hva seriøse meningsmålinger gir.

-  Vi har gjennomført skyggemålinger siden TV 2 startet med disse useriøse målingene. Våre målinger har alltid gitt helt andre svar.

Han er enig med Frank Aarebrot, som sier at TV-innringingen er et alvorlig samfunnsproblem.

-  Vi opplever flere ganger at politikere og andre som deltar i programmet konfronteres med målingene direkte. Som et eksempel får Carl I. Hagen høre at han har folket med seg. Dette blir helt pinlig, for det er langt fra sikkert at Hagen har det norske folk med seg, sier Hans A. Borgen.

ØKONOMISK MOTIV: NRK-sjef John G. Bernander tjener så mye penger på uhøytidelige meningsmålinger at han neppe vil bøye seg for faglig kritikk.
TV 2-SJEF: Kåre Valebrokk.