Tjener fett på striper

Pondus-pappa Frode Øverli suser rett inn på bestselgertoppen foran Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø. Det gjør ham til en av Norges best betalte forfattere.

- Surrealistisk, sier Frode Øverli selv, som hittil har solgt nærmere 30000 av den nye Pondus-boka «Hat trick». Ifølge Økonomisk Rapport kommer den bergenske tegneren til å tjene 5,9 millioner kroner i år på Pondus-striper i avisene, Pondus-bladet og Pondus-bøker.

- Nei, det er vel ikke såå mye, sier tegneren. Men Øverli innrømmer at han merker forskjell i privatøkonomien fra han forsøkte å få solgt sin første Pondus-stripe i 1996. Da var prisen femti kroner stripa i lokalavisene.

10000 per stripe

I dag har Øverli regnet ut at han tjener 10000 kroner stripa til sammen på alle avisene den er trykt i. Men Øverli sier han lever omtrent som før. Det vil si at han hver dag våkner i byggefeltet på Sotra, tegner seg gjennom en vanlig arbeidsdag, før han tilbringer tid sammen med familien. Det hender han tar seg en tur på puben, der noen av karakterene hans er hentet fra. Den øldrikkende, single og Leeds-diggende Jokke er blant annet bygd på en venn av Øverli.

- Hva synes han om det?

- Det tar han som en stor kompliment.

Forandrer seg

Hovedpersonen i Øverlis verker er Pondus, en bussjåfør, som hater jobben sin, men elsker fotballlaget Liverpool. Han har to barn og er gift med Beate. Øverli forteller at personene i serien har forandret seg ganske mye siden han lanserte dem i Dagbladet i 1997.

- Etter hvert har de fått mer sjel og personlighet. Jeg har blitt bedre kjent med dem, og ettersom jeg forandrer meg selv, forandrer de seg.

- Men kan tegneseriefigurer bli eldre?

- De blir ikke så mye eldre. Men guttungen til Pondus, Påsan, har blitt omtrent fem år eldre. Nå er han tenåring. Lillesøsteren Sneipen har kanskje blitt omtrent et år eldre på samme tid.

- En logisk brist med andre ord?

- He, he. Bare man gjør det sakte nok og lister det inn, så går det bra. Nå får jeg vel rasende brev fra leserne mine.

Når Frode Øverli skal signere bøkene sine, er det alltid endeløse køer av unge gutter. Men Øverlis lesegruppe stopper ikke der. Til tross for at Øverlis mannsfigurer stort sett omgir seg med stygge kvinnfolk, og preiker i endeløse dialoger om Liverpool og Manchester United, har Øverli lesere av begge kjønn.

- Jeg tror det er mange kvinner som er sammen med sånne tullinger. De kjenner seg igjen i disse typene.

Befriende

Han ser heller ikke bort fra at en del kvinner synes det er noe befriende i de stygge og morsomme damene. Populærkulturen har nok av idealkvinner.

- Damer i tegneseriene er ofte tegnet som bimboer med umulige kroppsproporsjoner.

- Hvorfor tegner du ikke drømmedama di?

- Min drømmekvinne er en tolerant kvinne som tåler å leve med en mann med tung fotballidioti. Pondus' kone Beate er en slik kvinne. I begynnelsen var hun ikke spesielt vakker, men jeg har begynt å gjøre henne litt penere med åra.

TEGNER DRØMMEDAMA: - Min drømmekvinne er en tolerant kvinne som tåler å leve med en mann med tung fotballidioti. Pondus' kone Beate er en slik kvinne, sier Frode Øverli, som kommer til å tjene rundt 5,9 millioner kroner i år.
SUKSESS: Frode Øverlis tegneserie Pondus er blitt en enestående suksess. I øyeblikket selger Øverli mer enn samtlige norske forfattere.