Tjener gode penger på «Olsenbanden jr»

Men staten tar regninga.

(Dagbladet.no): Førstkommende fredag har «Olsenbanden jr - Sølvgruvens hemmelighet» kinopremiere. Filmen er den fjerde i serien om skurkebandens ungdomsår - en serie som til nå har solgt over én million billetter.

Det er Nordisk Film og TV 2 som står bak filmene, og tjener pengene på dem. Likevel er det staten som har tatt nesten hele regningen for filmene, skriver Dagsavisen.

De fire «Olsenbanden jr»-filmene har til sammen kostet 71,1 millioner kroner. 62 millioner av disse kronene kommer fra offentlig støtte - og om den siste filmen selger mer enn 275.000 billetter, vil støtten nå 70 millioner.

- Helt grei inntekt

Dette skyldes den norske filmpolitikken som gir filmprodusenten halvparten av filmens budsjett i støtte, pluss ekstra støtte for hver eneste billett filmen selger over 30.000, skriver Dagsavisen.

De tre første filmene har tilsammen spilt inn drøye 52 millioner kroner, penger som går rett til Nordisk Film og TV 2.

- Vi sitter igjen med 11 millioner kroner i inntekt av «Olsenbanden jr»-filmene. Det er en avkastning som er helt grei, men ikke spesielt store, sier produsent Rune H. Trondsen i Nordisk Film til Dagsavisen.

I tillegg til dette kommer millioninntekter fra salget av 340.000 DVD-er og 150.000 filmmusikk-CD-er.

ET KUPP? Nordisk Film og TV 2 tjener gode penger på «Olsenbanden jr»-filmene, mens det er staten som tar regninga. Foto: NORDISK FILM
ET KUPP? Nordisk Film og TV 2 tjener gode penger på «Olsenbanden jr»-filmene, mens det er staten som tar regninga. Foto: NORDISK FILM Vis mer

- Film er høyrisiko

Trondsen avviser at «Olsenbanden jr»-filmene er fullfinansiert av staten, og antyder at støtten utgjør mellom 85 og 90 prosent av filmens kostnader.

- Du må også ta med at vi betaler for markedsføring. Der er staten inne med rundt 30 prosent støtte. Av inntektene fra de to første filmene har vi også betalt tilbake godt over halvannen million til Filmfondet, sier Trondsen.

Filmprodusenten understreker overfor Dagsavisen at Nordisk Film ikke blir rike på filmene. Et eventuelt overskudd fra Nordisk Film går dessuten til eierselskapet Egmonts veldedige arbeid i Danmark.

- Det vi har tjent på Olsenbanden jr-filmene er pløyd inn i annen barnefilm, og smalere filmer som «Mot Moskva» og «En folkefiende» - filmer som ikke går med overskudd, sier Trondsen.

- Film er høyrisiko. Vi investerer i noen filmer og håper de skal gå bra. Noen går med fortjeneste, andre med tap, sier programdirektør Jan Ketil Andresen i TV 2 i en kommentar.

• Les mer om «Olsenbanden jr»-filmene og gi terningkast på FilmBasen!