Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tjener millioner på omstridt bok

Hege Storhaug kritiseres for sitt forenklede syn på islam, men tjener store penger etter å ha gitt ut omstridt bok.

REKORDSALG: Hege Storhaug fra Human Rights Service har trykket opp 17 000 eksemplarer av sin seineste bok. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
REKORDSALG: Hege Storhaug fra Human Rights Service har trykket opp 17 000 eksemplarer av sin seineste bok. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Totalt er opplaget nå på 17000, jeg har aldri vært i nærheten av sånne tall før. Jeg har truffet tidsnerven, sier Hege Storhaug.

28. oktober kom hennes seineste bok, «Islam. Den 11. landeplage», her setter hun fram påstander om at Europa er i en sivilisasjonskamp, og at vestlige verdier trues av islam.

Mange skrivefeil Boka ble først sendt til Aschehoug forlag, men Storhaug følte at hun ikke kunne vente på en vanlig bokprosess. Hun valgte derfor selvpublisering og bestilte 3000 eksemplarer. De første bøkene forsvant med en gang, og under to måneder etter lanseringen, er femte opplag bestilt.

- Første opplag er et klenodium med mange skrivefeil. Jeg rettet en del i andre opplag, men nå har jeg bare gitt opp. Man ser at det var en hasteutgivelse, sier forfatteren.

Kontroversiell Hege Storhaug er kjent som en kontroversiell samfunnsdebattant og islamkritiker. For tida er kontroversene rundt henne mange.

Informasjonslederen i Human Rights Service (HRS) ligger for tida i toppen av VGs årets navn-kåring på nett, noe som har fått flere til å kreve henne strøket fra lista. Hun ble nylig utestengt fra Facebook, og i avisspaltene diskuterer folk hennes omstridte påstander om islam.

Men kontroversene skaper oppmerksomhet, og boka til Hege Storhaug har solgt mye mer enn forventet.

- I vårt forlag er det er sjelden at ei bok selger så mye, sier Egil Davidsen i Kolofon Forlag.

Med selvpublisering tjener Storhaug også mye mer enn ved vanlig publisering. Med en nettofortjeneste på rundt 150 kroner pr. bok vil Storhaug ha tjent 2,5 millioner kroner når femte opplag er solgt ut, anslår Hegnar.no. Storhaug avviser ikke tallene.

- Jeg har ikke engang spurt hva jeg tjener per bok. Jeg hadde 800 000 i utgifter, og betaler selv hvert nye opplag. Men forhåndssalget var så bra at jeg kunne betale alle utgiftene til de neste opplagene. Nå håper jeg å få ut boka på andre språk, sier hun til Dagbladet.

Storhaug mener at folk ønsker HRS' analyser av samtida og at tenketanken for tida får inn så mange private økonomiske bidrag at de til neste år kan ansette flere.

- Dette sprer seg via grasrota og den økonomisk støtten fra privatpersoner er gått til himmels. Men jeg er oppgitt over at vi har fått lite drahjelp av media.

- Men du skjønner at ikke alle deler din oppfatning av sannheten?

- Ja, også innad i HRS krangler vi også om virkelighet og fakta. Jeg setter pris på at man prøver å søke fakta i debatten. Men verken politikere eller media har vært flinke til det, hevder hun.

Debatt om boka Tirsdag arrangerer hun selv debatt om egen bok på Cosmopolite Scene i Oslo. Sosiolog Kjetil Rolness, som har forsvart henne, og stortingsrepresentant Snorre Valen (SV), som tidligere har kalt Hege Storhaug en formidler av konspiratorisk tankegods i en kronikk i Dagbladet, deltar på debatten.

Snorre Valen forteller at han stiller til debatt fordi han mener Storhaugs syn på islam må utfordres.

- Den ytterliggående formen for islamkritikk har vokst de seineste åra. Det bekymrer meg at Storhaug som tidligere hadde troverdighet for sin kamp mot kvinneundertrykkelse, over tid har omfavnet et verdenssyn styrt av konspirasjoner. Man må møte dette med sober og rolig saklighet og tålmodighet, mener Valen.

For enkel forklaring Julie Wilhelmsen, seniorforsker på NUPI, driver forskning på blant annet radikalisering av islam i Eurasia. Hun understreker at hun ikke har lest Hege Storhaugs siste bok, men tror boka selger bra fordi Storhaug tilbyr enkle forklaringer på vanskelige og komplekse tema.

- Det er alltid sånn at sosiale grupper, slik som «nordmenn», defineres ut ifra hvem de ikke er. Jeg tror at hennes konstante utspill som gjør islam og muslimer til en utgruppe, er populære fordi de tilbyr denne enkle framstillingen av «de andre».  

- Som samfunnsdebattant tegner hun en enkel historie om hvem som er det største problemet i samfunnet. Det er godt å ha noen å definere som vår motpart, noen man kan skylde på og henge ut som annerledes og kanskje til og med som farlig for oss, sier Wilhelmsen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!