Tjener rått på Britney

Hit me baby, 45 million times. Svenskenes popgeni Max Martin dro i fjor inn hele 45 millioner kroner.

Max Martin er mannen bak Britneys storslagere «Oops! ...I Did It Again og «Hit Me Baby One More Time». Men frøkenen fra Louisiana er ikke den eneste seddelpressa til den langhårede eks-tungrockeren hvis egentlige navn er Martin Sandberg.

Fra hitfabrikken Cherion i Stockholm har han drevet fram storhits for artister som Backstreet Boys, N'Sync, Westlife, Ace of Base, Bon Jovi og Celine Dion.

På de nylig offentliggjorte skattelistene i Sverige plasserer han seg i den absolutte inntektstoppen i den svenske underholdningsbransjen. For i fjor har han oppgitt en inntekt på ti millioner kroner, i tillegg til kapitalinntekter på 35 millioner kroner.

Ni millioner i forskudd

Formuen er foreløpig på tjue millioner kroner, men kan forventes å øke sterkt. Ifølge den svenske avisen Aftonbladet kan Martin kreve opptil ni millioner kroner i forskudd før han gjør en ny skive.

Han får dessuten en royalty på seks prosent, det vil si rundt seks kroner per solgte skive. Når platene har er med på å lage som oftest selger tosifrede millionbeløp blir det fort penger.

Svenskenes popkonge blir allikevel en smågutt å regne sammenlignet med møbelkongen Ivar Kamprad, IKEAs stifter. Kamprad har forlengst flyttet til Sveits, og er derfor ikke lenger å finne på de svenske skattelistene, men formuen til de flate pakkers far er anslått til å ligge på 250 milliarder kroner.

LARGER THAN LIFE: Svenske Martin Sandberg, bedre kjent som superprodusenten Max Martin, håver inn på Britney Spears, Westlife og Baackstreet Boys.