Tjener rått på shopoholikerne

Da Sophie Kinsella (31) i all hemmelighet skrev boka om shopoholikeren Rebecca Bloomwood, tvilte hun på om andre enn hun selv ville kjenne seg igjen. Der tok hun feil. Når er hun i gang med bok nummer tre.

- Det fascinerende med shopping er balansegangen mellom skyld og tilfredsstillelse, sier Sophie Kinsella, forfatteren av suksessromanen «En shopoholikers hemmelige drømmeverden».

Hovedpersonen Rebecca Bloomwood er, ironisk nok, finansjournalist i et tidsskrift om personlig økonomi. Hennes egne finanser består av hyppige brev til kreditorene, hvor hun skylder på vekselvis beinbrudd, kjertelfeber og dødssyke tanter for å utsette regningene. Hvis hun da i det hele tatt åpner brevene fra banken.

Humor

Likevel mener Kinsella at Rebecca er typisk jente.

- Rebecca er den ekstreme utgaven av en kvinnetype de fleste av oss kjenner igjen. Jeg har mye av Rebecca i meg, men der hun ikke greier å stoppe, klarer jeg å begrense meg. Jeg elsker henne, men hun har problemer, sier Kinsella.

Som forfatteren av «Bridget Jones's dagbok», Helen Fielding, benytter hun humor som virkemiddel.

- Jeg er klar over at det er en mørk side ved dette. Det fins mange shopoholikere som har alvorlige problemer. Men jeg hadde lyst til å skrive om shopping på en morsom måte, og da jeg fikk ideen til Rebecca, var det bare å sette i gang.

Psevdonym

Hva Sophie Kinsella egentlig heter, vil hun ikke røpe. Hun har skrevet romanen under psevdonym fordi hun er kjent som forfatter av en annen type bøker i Storbritannia.

- De andre bøkene er mer dramatiske og helt annerledes enn bøkene om Rebecca. Jeg hadde ingen idé om at de skulle bli så populære.

Bok nummer to er ferdig, og Kinsella er i gang med den tredje og siste. Disney har allerede sikret seg filmrettighetene.

KJØPEDILLA: - Jeg er en shopper, men ingen shopoholiker, sier forfatteren Sophia Kinsella.Foto: ARNE V. HOEM