Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tjener seg søkkrike på rettssak

Dan Brown vitner denne uka - og kronene ruller inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag ble retten nok en gang satt i London High Court i rettssaken om «Da Vinci-koden». Dan Brown skal selv vitne denne uka.

Men uansett utfallet av saken tjener alle parter på rettssaken: Random House utgir både forfatterne som saksøker forlaget Browns bøker og Dan Brown.

Millionopplag

Forfatterne av sakprosaboka «Hellig blod, hellig gral» fra 1982 har saksøkt Random House for brudd på åndsverkloven. De mener Brown har begått «intellektuelt tyveri» av flere opplysninger, men særlig ideen om at Jesus fikk barn med Maria Magdalena.

Forfatternes krav lyder på ti millioner pund, eller i overkant av 120 millioner norske kroner. I forrige uke hevdet Random Houses forsvarer at disse ideene er for generelle til at de kan stjeles.

Random House har allerede tjent i bøtter og spann på Dan Browns bestselger «Da Vinci-koden», og forlaget forteller at det verdensomspennende salget av «Da Vinci-koden» nå går over 40 millioner eksemplarer.

Men forlaget har også tjent gode penger på «Hellig blod, hellig gral». Ifølge The Guardian har boka solgt i over to millioner eksemplarer.

- Hva har dere solgt av «Hellig blod, hellig gral», særlig nå etter at rettssaken startet?

INNRØMMER AT HAN OVERDREV: Michael Baigent, en av de tre forfatterne av boka «The Holy Blood and the Holy Grail», vitnet tirsdag 7. mars. Da innrømte han at han har overdrevet plagiatet i et intervju. Richard Leigh er den andre forfatteren som har saksøkt Random House for plagiat, mens bokas tredje og siste forfatter, Henry Lincoln, har dårlig helse og derfor ikke er involvert i rettssaken. Foto: Scanpix/AP Photo/Alastair Grant
INNRØMMER AT HAN OVERDREV: Michael Baigent, en av de tre forfatterne av boka «The Holy Blood and the Holy Grail», vitnet tirsdag 7. mars. Da innrømte han at han har overdrevet plagiatet i et intervju. Richard Leigh er den andre forfatteren som har saksøkt Random House for plagiat, mens bokas tredje og siste forfatter, Henry Lincoln, har dårlig helse og derfor ikke er involvert i rettssaken. Foto: Scanpix/AP Photo/Alastair Grant Vis mer

- Vi har ikke samlede tall for verdenssalget av den boka. Men salget i Storbritannia har økt dramatisk etter at rettssaken startet, forteller Clare Harington til Dagbladet.no.

Boka kom ut i ny, illustrert utgave i september i fjor, og utgis som pocket i mai i år. Det betyr at toppen ikke er nådd.

Innrømte at han overdrev

Bazar forlag selger både Dan Brown og «Hellig blod, hellig gral» i Norge.

De oppgir til Dagbladet.no at «Hellig blod, hellig gral» snart har solgt i 52 000 eksemplarer. Rundt 5000 av dem er i løpet av dette årets to første måneder, noe som er et høyt tall.

Det er med andre ord ikke til å komme forbi at alle parter profiterer på denne rettssaken. For hvert oppslag om saken skapes ny interesse for Dan Brown, hans kodeknekking, for Leigh og Baigent bok - og for Random House.

Da rettssaken fortsatte denne uka, innrømte Michael Baigent at han har overdrevet grovheten av Dan Browns påståtte plagiat i et intervju. Michael Baigent ble spurt om et intervju der han hevder at «Da Vinci-koden» har kopiert 15 sentrale punkter fra «Hellig blod, hellig gral».

James Baldwin, en advokat som representerer Random House, sa at denne påstanden var falsk, og at sju av de 15 punktene ikke finnes i Dan Browns bok.

- Det har du rett i, sa Baigent etter en pause.

- Språket mitt var upassende og jeg tror jeg må si meg enig med deg i det, siterer BBC. USA Today bringer også video fra gårsdagen.

Ironi

Også andre ser ironien i rettssaken, blant dem bibliotekaren Stan Planton. Han hjalp Dan Brown med research til «Da Vinci-koden», og synes «Hellig blod, hellig gral»-forfatternes rettssak mot Random House er noe tull.

- Ironien i hele saken er at Dan Brown har gjort disse forfatterne rike fordi publisiteten rundt «Da Vinci-koden» gjorde boka deres til en bestselger etter at den i årevis hadde stått og støvet ned i biblioteker og bokhandler, sier Planton ifølge USA Today.

Planton møtte Brown i 1998 gjennom en felles venn.

Inskripsjonen i Plantons eksemplar av «Da Vinci-koden» sier også «Stan - Uten deg ville denne boka vært mye kortere. Takk for all informasjonen. Dan»

Som en ironisk bonus viser det seg også at ideen om at Jesus fikk barn, stammer fra en artikkel i avisa The Observer fra 1971.

Random Houses forsvarer John Baldwin QC la i forrige uke fram artikkelen «Charles Davis asks: Was Jesus Married?». Davis var ledende innenfor romersk-katolsk teologi i Storbritannia fram til han forlot kirken i 1966 og giftet seg. I 1971 jobbet han som religionsprofessor i Montreal.

I artikkelen spurte han blant annet om Jesus ikke var «en ugift jomfru, men en gift mann? Hvorfor ikke?», og la fram flere ledetråder som kunne tyde på at Jesus faktisk var gift, skriver The Guardian.

SKAL VITNE DENNE UKA: Dan Brown ankommer The Royal Courts of Justice i London, der rettssaken holdes. Det er like ved Temple Church som opptrer i Browns bok, og som opplever økt besøk etter inntredenen i Browns bok.
KAN UTSETTE FILMEN: «Da Vinci-koden» med Tom Hanks og Audrey Tautou skal etter planen ha première i mai. Sjansene for at Baigent og Leigh vinner fram, og dermed utsetter filmpremièren, er nok små.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!