Tjente 44 millioner

Lene Marlin Pedersen er inne i sitt andre år skjult fra offentligheten. Men den 20 år gamle popstjernen har mye å tære på. Hun har tjent kraftige 44,5 millioner kroner på sitt eneste album, «Playing my game».

Totalt har Lene Marlins album og singler solgt for utrolige 372 millioner kroner i Norge og utlandet siden 12. oktober 1998, da debutsingelen «Unforgivable Sinner» ble sluppet for salg i Norge.
Det er et vanvittig tall for ei jente som ble verdensberømt i Norge den samme våren som hun var russ. Og som deretter brukte det neste året på faktisk å bli verdensberømt for musikken sin.

Kanskje ikke så rart Lene Marlin har hatt behov for å holde seg unna offentligheten siden Spellemannprisen 25. februar i fjor.

Fire kilder

Lene Marlins album «Playing My Game» har nå solgt i 1,8 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hennes tre singler, «Unforgivable Sinner», «Sitting Down Here» og «Where I'm Headed», har solgt til sammen tre millioner eksemplarer.

Ettersom Pedersen er både artist, tekstforfatter og komponist, beholder hun maksimalt av inntektene selv.

Inntektene stammer hovedsakelig fra fire kilder. Vi har trukket fra utgifter til blant annet management, plateselskap og musikkforlag, men ikke skatten:

ROYALTY: For hver solgte cd skal artisten Lene Marlin ha noen kroner fra plateselskapet. Lene får sannsynligvis rundt 12 kroner for hvert cd-album og 4 kroner for hver single (13,5 % av innkjøpspris). Netto: 28,2 millioner kroner.

KOMPONISTINNTEKTER: Komponisten Lene skal ha 9,1 prosent av innkjøpsprisen. Men hun må dele pengene med NCB og musikkforlaget som samler inn pengene for henne. Netto: 9,2 millioner kroner.

RADIO- OG TV-SPILLING: Når Lenes sanger spilles på radio eller videoene vises på TV, skal det betales en ørliten avgift til henne. Netto: 3,1 millioner kroner.

SAMLEPLATER: Det er usikkert hvor mange samleplater Lene har deltatt på. Ikke engang plateselskapet har for tida en total oversikt over dette. Fem millioner plater er et svært forsiktig anslag. Hun får om lag en krone brutto for hver solgte plate. Netto: 4 millioner kroner.

Leilighetskjøp

I 1999 sto Lene oppført med en inntekt på 4,8 millioner kroner og en skattbar formue på 9,9 millioner kroner. Likningen for 2000 vil vise helt andre tall. Pengene fra musikkbransjen utbetales nemlig etterskuddsvis og bare hvert halvår. Det var først i siste halvdel av 1999 og i 2000 at platesalget tok av.

Lene Marlin har blant annet brukt pengene på bolig. I 1999 kjøpte hun seg en leilighet for 1,9 millioner kroner på Frogner i Oslo. I februar i år flyttet hun til en større leilighet bare noen hundre meter unna på Skillebekk.

Foruten plateselskapet Virgin, musikkforlaget EMI Publishing og managementselskapet Stageway er faktisk Tromsø kommune og staten blant vinnerne i dansen rundt gullkalven. Av Lenes totalinntekt på 44,5 millioner kroner kan Tromsø kommune forvente rundt 17 prosent eller 7,6 millioner kroner. Men nå er det slutt på inntektene for hjemkommunen. I februar i år meldte artisten flytting til Oslo.

<B>SØKKRIK: </B>Lene Marlin er blitt millionær. Og vel så det.