Tjente fett på Diana-CD

Akers Mic i Bergen har tjent oppimot kroner 24,50 på hver plate de har solgt av Elton Johns «Candle In The Wind 1997», til tross for at inntektene skulle gå uavkortet til Prinsesse Dianas minnefond. - Helt uakseptabelt, sier Akers Mic-sjef Trond Wikborg.

Løftene var krystallklare fra alle ledd da Elton John spilte inn den nye versjonen av «Candle In The Wind»: Ingen skulle ha fortjeneste på hyllesten til avdøde prinsesse Diana, «Englands Rose». Alt skulle gå til minnefondet etter den folkekjære prinsessen.

Singelen danket nylig ut Bing Crosbys legendariske «White Christmas» som tidenes mest solgte. I Norge er singelen solgt i 171000 eksemplarer, og på verdensbasis har over 30 millioner mennesker kjøpt Elton Johns Diana-hyllest.

«En glipp»

Plateselskapet PolyGram rådet butikkene til å legge seg på 59 kroner per singel. Likevel solgte Akers Mic i Bergen suksessplata til 79 kroner.

- Jeg ser jo at det ikke akkurat er noe å slå seg på brystet av, innrømmer butikksjef Arne Odland overfor BergensAvisen.

Det er hans sjef, Trond Wikborg, helt enig i:

- Dette er en glipp. CD-singlene er i de øvrige Akers Mic-butikkene solgt for mellom 49 og 55 kroner. Dette er for øvrig under anbefalingen fra plateselskapet, sier Wikborg, som tilbakeviser Odlands påstand om at Akers Mic-butikken i Bergen har solgt rundt 500 av Diana-singelen. Wikborg mener at butikken i Bergen har solgt 3,56 prosent av det totale uttaket som hele kjeden har gjort. Han antyder at Akers Mic til sammen har solgt om lag 6000 av singelen.

Akers Mic i Bergen skal ha hatt en fortjeneste på 12500 kroner på Diana-singelen. Også flere andre butikker i Bergen har tatt en høyere pris enn anbefalt, og oppgir frakt, ekspedisjonskostnader og husleie som årsaker. I Oslo har singelen hatt en utsalgspris på 55 kroner i de store plateforretningene.

Nytt prissystem

- Men uansett er det ikke lov til å inngå horisontale prisavtaler her til lands. Ifølge loven kan ingen fastsette en pris - utenom Vinmonopolet og bokhandelen, sier Wikborg til Dagbladet.

Akers Mic vil med det første innføre et sentralstyrt prissystem som skal forhindre slike uheldige utslag som dette.

- Hvor mye koster CD-singelen i Bergen i dag?

- 55 kroner.