Tjente halvannen million i et «stille» år

Og blir muskelfilmen «Hercules» en hit, blir Aksel trolig enda rikere.

(Dagbladet): Aksel Hennie har spilt hovedrollen i flere av de best besøkte norske kinofilmene de siste åra, slik som «Max Manus» og «Hodejegerne». Det reflekteres i skattelistene, der 37-åringen for 2012 er oppført med en alminnelig inntekt på over 1,6 millioner kroner.

Det selv om Hennie i 2012 bare var filmaktuell med den langt mer beskjedent besøkte «90 minutter».

Etter at «Hodejegerne» ble en suksess også i land som Tyskland og USA, åpnet det seg et internasjonalt jobbmarked for Oslo-gutten, som i år har spilt nordsjødykker i thrilleren «Pionér».

Han har nylig ferdigstilt innspillingen av den amerikanske actionfilmen «Hercules», som skal ha vært årets største og dyreste filmproduksjon på verdensbasis. Blir filmen en hit, kan det bety store inntekter for skuespilleren i 2014 og 2015.

Eier villa på Frogner Hennie er selv lite glad i å snakke om de økonomiske aspektene av skuespillervirket, og avviste så seint som i august å avsløre overfor Dagbladet hvor mye han egentlig er god for.

Hennie, som i 2011 ble liknet med en inntekt på 1,9 millioner, er oppført med null i formue i likninga, men sitter blant annet på en villa på Oslos beste vestkant. Da det tidligere i år ble slutt mellom ham og kjæresten Tone Damli Aaberge, kjøpte han henne ut av eiendommen, som da var verdt 15,6 millioner kroner, ifølge Se og Hør.

- Jeg vil ikke kommentere hvor mye jeg er god for, men jeg kan si noe om grunnen til at jeg er god for så mye. Det er fordi jeg bor i et samfunn som på grunn av oljepionerene jeg portretterer i «Pionér» gir meg muligheten til å gjøre hva faen jeg har lyst til å gjøre her i livet, sa han til Dagbladet i forbindelse med filmlanseringa på filmfestivalen i Haugesund.

Sjeldent Som dette utvalget av kjente film- og TV-skuespillere viser, er inntekter i Hennies klasse forholdsvis sjeldne i bransjen.

I filmbransjen er det vanlig at skuespillerne tjener mer jo lenger over «break even» inntektene fra billett- og videosalg går. Likevel sitter skuespillerne i fjorårets i særklasse mest sette film, «Kon Tiki», igjen med mer beskjedne inntekter for skatteåret 2012.

Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen hadde en alminnelig inntekt på 447 000 kroner; Agnes Kittelsen, som spilte hans ektefelle og også var sentral i TV-serien «Halvbroren», som ble spilt inn i 2012, tjente netto 765 000 kroner.

Andre flåtefarere, som Anders Baasmo Christiansen, Odd Magnus Williamson og Tobias Santelmann, hadde nettoinntekter på henholdsvis 904 000 kroner, 445 000 kroner og 247 000 kroner.

En del av «Kon Tiki»-inntektene, deriblant fra kinovisninger i utlandet og salg av DVD'er og Bluray-plater, kommer sannsynligvis først i inneværende skatteår.

Formuer De feteste formuene i skuespiller-Norge sitter veteraner som Liv Ullmann og Lise Fjeldstad på.

En yngre kar som gjør det godt, er Atle Antonsen. Humoristen, som i seinere tid har spilt i filmen «Kong Curling» (2011) og TV-seriene «Dag» og «NAV», hadde i 2012 en alminnelig inntekt på en million kroner.

Hans heleide aksjeselskap Panface AS hadde et resultat etter skatt på 2,4 millioner. 44-åringen er nå liknet med en formue på over seks millioner.