DEBATT

Tjomlid sverter, avsporer og tåkelegger om stråling

At noen forskere ikke finner økt forekomst av hjernekreft innen ti år etter at mobilbruken tok av, støtter ikke Tjomlid.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å få relevante forskrifter for ikke-ioniserende stråling, en miljøgift som er av større betydning for alt liv enn næring, myndighet og folk flest var klar over. Gunnar Tjomlids «Viktig melding: Lytt til fagfolk!» bringer oss ikke videre. Hans ambisjon - å vise at «stråling ikke er farlig» - krever det umulige av ham, og avsporer oss alle fra det som er viktig:

Kjære Dagbladet.no, vær snill å bringe fagfolkene inn i debatten! De kan blant annet nyansere risikobildet, slik Dariusz Leszczynski ved Helsinki-universitetet, nylig gjorde:

«Tenk om begge syn er korrekt? Det kan kanskje være mulig at stråling fra mobiltelefoner ikke i seg selv skaper kreft, men at langtidseksponering øker risikoen for å utvikle kreft når andre årsaker er med i bildet.»

Slike spørsmål må være legitime, og må kunne diskuteres uten at man høvles ned. Leszczynski var medlem av WHO-utvalget som klassifiserte mikrobølget stråling som «2B mulig kreftfremkallende på mennesker», med de store Hardell-studiene og INTERPHONE-studiene som del av begrunnelsen.

Tjomlid hevder likefullt at INTERPHONE-studien støtter hans syn. Han tar for seg en mengde temaer - mer enn vi kan adressere i et tilsvar. Han sverter, avsporer, tåkelegger og driver assosiativ argumentasjon. Om aspartam, konspirasjonsteorier, klimafornektere, jorden-er-flat, osv. Om virkelighetsfornekting og logiske brister. Slik skåres poeng mot en motstander man har konstruert selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer