DEBATT

Tjomlid sverter, avsporer og tåkelegger om stråling

At noen forskere ikke finner økt forekomst av hjernekreft innen ti år etter at mobilbruken tok av, støtter ikke Tjomlid.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å få relevante forskrifter for ikke-ioniserende stråling, en miljøgift som er av større betydning for alt liv enn næring, myndighet og folk flest var klar over. Gunnar Tjomlids «Viktig melding: Lytt til fagfolk!» bringer oss ikke videre. Hans ambisjon - å vise at «stråling ikke er farlig» - krever det umulige av ham, og avsporer oss alle fra det som er viktig:

Kjære Dagbladet.no, vær snill å bringe fagfolkene inn i debatten! De kan blant annet nyansere risikobildet, slik Dariusz Leszczynski ved Helsinki-universitetet, nylig gjorde:

«Tenk om begge syn er korrekt? Det kan kanskje være mulig at stråling fra mobiltelefoner ikke i seg selv skaper kreft, men at langtidseksponering øker risikoen for å utvikle kreft når andre årsaker er med i bildet.»

Slike spørsmål må være legitime, og må kunne diskuteres uten at man høvles ned. Leszczynski var medlem av WHO-utvalget som klassifiserte mikrobølget stråling som «2B mulig kreftfremkallende på mennesker», med de store Hardell-studiene og INTERPHONE-studiene som del av begrunnelsen.

Tjomlid hevder likefullt at INTERPHONE-studien støtter hans syn. Han tar for seg en mengde temaer - mer enn vi kan adressere i et tilsvar. Han sverter, avsporer, tåkelegger og driver assosiativ argumentasjon. Om aspartam, konspirasjonsteorier, klimafornektere, jorden-er-flat, osv. Om virkelighetsfornekting og logiske brister. Slik skåres poeng mot en motstander man har konstruert selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.