Tjønn, Brynjulf Jung

Hvordan ble du forfatter?

- Var 14 år og hørte «Du må ikke sove» lest opp av Arnulf Øverland på en dårlig kassett-teip på skolen. Lyden var slett, men den harde og levende stemmen til Arnulf slo seg gjennom knitring og spraking. Jeg frøs på ryggen da jeg hørte han lese diktet. Etter det skrev jeg masse dikt. 17 år gammel sendte jeg mitt første diktmanus til et forlag. Responsen var veldig god og jeg bestemte meg for å bli forfatter. Så bombaderte jeg ulike forlag med håpløse dikt, helt jeg fikk idéen til «Eg kom for å elske».

Hva har vært din beste leseropplevelse?

- «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Da forsto jeg at jeg kunne bruke sanser når jeg skrev. Lukt, smak. Spesielt la jeg merke til at hovedpersonen ofte spydde. Jeg brukte akkurat det virkemiddelet mye i skolenovellene mine i årene som fulgte.

Har du noen litterære forbilder?

- Nei. Men det er mange jeg liker. Gro Dahle, Markus Midré, Pål H. Christiansen, Mona Høvring, Jon Fosse, bare for å nevne noen få.

Hvordan og når liker du best å jobbe?

- Jeg er en utålmodig person. Skriver maks fem minutter om gangen. Så har jeg ofte en halvtimes pause der jeg går rundt og tenker at «nå må jeg skrive, nå må jeg skrive». Oftest skriver jeg mens jeg ser på nyhetene på tv. Da føler jeg at jeg ikke sløser med så mye tid. Eller når jeg lager mat. Jeg skriver aldri tidlig om morgenen.

(Dagbladet.no 23.04.02)