Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tjostolv blir misbrukt

Teaterstykket «Til Kongo» er et verre overtramp enn «Kon-Tiki», mener mora til Tjostolv Moland.

PÅ SCENEN: I stykket «Til Kongo» brukes historien til Joshua French og Tjostolv Moland til å portrettere den moderne norske mannsrollen. Her er skuespillerne Bjørnar Lisether Teigen (liggende foran),  Eldar Skar (stående) og Herman Bernhoft (sittende). Foto: Arild Moen / Teatret Vårt
PÅ SCENEN: I stykket «Til Kongo» brukes historien til Joshua French og Tjostolv Moland til å portrettere den moderne norske mannsrollen. Her er skuespillerne Bjørnar Lisether Teigen (liggende foran), Eldar Skar (stående) og Herman Bernhoft (sittende). Foto: Arild Moen / Teatret Vårt Vis mer

(Dagbladet): - Situasjonen til Tjostolv og Joshua blir direkte misbrukt, samtidig som de sitter fengslet i Kinshasa, sier Tjostolvs mor Mathilde Moland til Dagbladet.

Torsdag kveld hadde teaterstykket «Til Kongo» premiere på Teatret Vårt i Molde.

Teksten i stykket spenner seg mellom Joseph Conrads roman «Heart of Darkness», og nyskrevne tekster som blant annet bruker gamle sitater fra Moland og French.

- Meget uhøflig - Dette teaterstykket er en belastning. Noe er bygd på saken til Tjostolv og Joshua og noe er diktning, sier Mathilde Moland, som også tidligere har kritisert stykket.

I forestillingen forsøker tre norske skuespillere å forstå hva som kan få unge norske menn til å reise på eventyr inn i det mørkeste Afrika.

Moland reagerer på at teatret ikke har kontaktet henne, eller vært i dialog med Moland eller French.

- Det syns jeg er meget uhøflig. De burde ha snakket direkte med de to det gjelder, sier Moland.

- Sliter på oss Hun planlegger ikke å se stykket selv, men mener kombinasjonen av fakta og fiksjon er mer problematisk i «Til Kongo» enn i den ferske «Kon-Tiki»-filmen.

- Dette er enda verre fordi begge hovedpersonene fortsatt er i live. Hvor lenge de skal sitte fengslet er det ingen som vet, men de har en tøff skjebne, og det sliter på oss her hjemme, sier Moland.

Hun er langt mindre kritisk til at «Hodejegerne»-produsent Asle Vatn lager film om French og Moland.

- Filmskaperne er i kontakt med gutta, så det er enklere å forholde seg til, forteller hun.

- Nyansert og raus Teatersjef ved Teatret Vårt, Thomas Bjørnager, forteller at de har arbeidet grundig med å lage en mer nyansert og raus framstilling av sakskomplekset til Moland og French.

PÅ BESØK: Mathilde Moland har vært på flere besøk hos sønnen Tjostolv Moland i Kongo. Her fra 2009. Foto: Rune Edvardsen
PÅ BESØK: Mathilde Moland har vært på flere besøk hos sønnen Tjostolv Moland i Kongo. Her fra 2009. Foto: Rune Edvardsen Vis mer

- Vi har ikke vært i kontakt med familien fordi vi ikke ønsket å belemre dem. I tillegg postulerer vi ikke at vi skal fortelle «sannheten» om hva som skjedde. Vi benytter oss av deres historie og samfunnsmekanismene som er i spill, for å portrettere den moderne norske mannsrollen, sier teatersjef Thomas Bjørnager.

- Gjenåpner debatt - Forstår du at dette er en belastning for familien?

- Jeg forstår godt at det er belastende at journalister kontakter henne i tide og utide.

- Hva med stykket i seg selv?

- Moland har selvfølgelig rett til å mene at det vi gjør er uforskammet, men jeg syns det er et kraftig ord med tanke på at hun ikke har sett stykket. Særlig når vi faktisk prøver å gjenåpne den offentlige debatten om hvorvidt de to guttene fikk en rettferdig rettergang. Og det er forskjell på å bruke og misbruke noe - man må se stykket for å skille de to, svarer Bjørnager.

KOMBINERER FAKTA OG FIKSJON: Skuespillerne Herman Bernhoft (venstre), Eldar Skar og Bjørnar Lisether Teigen. Foto: Foto: Arild Moen/Teatret Vårt
KOMBINERER FAKTA OG FIKSJON: Skuespillerne Herman Bernhoft (venstre), Eldar Skar og Bjørnar Lisether Teigen. Foto: Foto: Arild Moen/Teatret Vårt Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media