Tjuefemten og titallet

Men hva skal vi kalle tiåret etter århundreskiftet?

TIDEN GÅR: Men hva skal man kalle årene? Foto: © Jamrooferpix
TIDEN GÅR: Men hva skal man kalle årene? Foto: © JamrooferpixVis mer
Meninger

Seieren følger våre faner, tenkte jeg triumfatorisk da jeg var til stede i rotunden ved Stortingets åpning i oktober.

Vår innbitte og langvarige blogg-kamp for hensiktsmessig lesning av årstall etter hundretallsmetoden (tjuefemten)  er kronet med seier. Både i kongens trontale og i statsråd Torbjørn Røe Isaksens opplesning av rapporten om rikets tilstand haglet det med årstall. Uten unntak ble varianten tjuefemten osv. foretrukket, og da president Olemic Thommessen omsider fikk ordet, gjorde han som de. Noe annet kunne jo virket pinlig: Forsøkte han kanskje å korrigere majesteten?

Hvis Ole Torp og andre cunctatores i NRK (nevnt i fleng Sigrid Solum, Birger Kolsrud Jåsund, Gro Holm) nå bestemmer seg for å gjøre som de tre reputerlige herrer, kan jeg for min del trekke meg tilfreds tilbake fra arenaen.

Jeg har tidligere påpekt at det tradisjonelt er en viss tilbøyelighet til å foretrekker sammensetning med -tallet når det er snakk om sekel, og -årene når det er  snakk om desennium: nittenhundretallet, men trettiårene. Forskjellen er imidlertid ikke gjennomført. Vi gjør nå heller som svenskene og bruker -tallet uansett. Det kan være like greit.

Tiåret får altså navn etter de to siste sifrene i betegnelsen for det første året i hvert tiår: trettiårene/trettitallet  og tilsvarende ved tjueårene, førtiårene, femtiårene osv. For det første tiåret i hver århundre mangler vi et navn, men hvis vi følger systemet, kan det bli nullnull-tallet, helst skrevet 00-tallet. For tiåret 1910-19 finnes ingen tilsvarende betegnelse parat.

Her bør vi kunne bruke titallet jf. svensk tiotalet. Hans Fredrik Dahl skriver i boka «Quislings nettverk» (2015), s. 121: «Cally Monrad ... hadde nådd høydepunktet av sin internasjonale karriere på 1910-tallet.» Hun var altså på høyden i tidsrommet «1910-19?, og vi bør lese titallet.(På s. 157 skriver derimot Dahl om Hermann Haris Aall at denne publiserte livlig i 1910- og 20-årene, dvs. i tidsrommet 1910-1929.)

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.