Tjukke og late?

- Feilen ligger ikke hos jentene.

I gårsdagens Dagblad beskylder modellmamma Eivor Øvrebø norske modeller for å være tjukke og late. I motsetning til Øvrebøs favorittmodell Kate Moss, som «har en perfekt kropp, perfekte mål og er unik». Moss regnes som undervektig ifølge WHOs vurderinger. Dette er altså idealet om «den perfekte kropp» Øvrebø ønsker å selge til norske jenter.

Det interessante med Øvrebøs utspill er at det viser hvor sykt det skjønnhetsidealet som selges oss faktisk er: Selv ikke norske toppmodeller klare å komme seg gjennom nåløyet og regnes som «perfekte» nok.

Det er ikke noe nytt at modellbransjen er med på å bygge opp under idealer som beviselig er med på å gjøre folk syke. Idealene man blir fortalt at man skal ligne på er uoppnåelige og selv bildene av modellene vi måler oss selv mot er retusjerte og fiksa på før de når våre øyne. Dagens ideal er sykelig. For jenter i Europa er spiseforstyrrelser den vanligste dødsårsaken etter ulykker og kreft. Et overdrevent fokus på kropp og utseende på mote og skjønnhetsindustriens premisser, er ikke bare skadelig for selvtilliten, men for unge jenters helse.

I Norge brukes det mer penger på reklame enn på forskning. Reklamen forteller oss hvordan vi skal se ut, oppføre oss og ikke minst hva vi må kjøpe for å komme litt nærmere det perfekte. Folks følelse av utilstrekkelighet er god butikk. Tanken om at kvinner skal være pene å se på, er en idé som selger. Fire av ti 14-15-åringer synes de er for tjukke, og andelen av dem som er misfornøyd med kroppen sin øker utover tenårene. Dette er god butikk. Kvinnelighet kan kjøpes gjennom ladyshaver, silikonpupper, leppestift, maskara og Nutrilett – eller det kan manipuleres fram. Alle jenter vet hvordan de bør se ut, men ingen lever opp til idealet.

Det vil si, Øvrebø mener Kate Moss lever opp til idealet. Kate Moss er «unik». Ikke fordi hun ifølge WHOs vurderinger er underernært, men fordi hun er «perfekt». Øvrebø mener norske jenter må bli flinkere til å forme kroppen sin for å bli gode nok modeller. For mange jenter handler en stor del av hverdagen nettopp om å kontrollere egen kropp. Ikke for å bli modeller, men fordi de er lagt under et sykt skjønnhetstyranni. Når ingen – ikke engang modellene – lever opp til idealet må det være en feil et sted. Øvrebø mener feilen ligger hos alle jenter (unntatt Kate Moss). Jeg tror feilen ligger et helt annet sted.

IDEAL: Norske modeller, som Frøydis Elvenes, lever ikke opp til idealet, mener modellmamma Eivor Øvrebø. Foto:
IDEAL: Norske modeller, som Frøydis Elvenes, lever ikke opp til idealet, mener modellmamma Eivor Øvrebø. Foto: Vis mer