- Tjuvholmen må stoppes

Avgjørelsen i utbyggingen av Tjuvholmen bør utsettes inntil Norske Arkitekters Landsforbund har gransket framgangsmåten i avgjørelsen.

Det mener førsteamanuensis i byutvikling og siv.arkitekt Gerrit Mosebach.

Han har bred støtte hos blant andre styremedlemmer i Oslo Arkitektforening, Bodil Reinhardsen, Kjersti Hembre og Anne-Stine Reine, som uttaler at enten må bystyremedlemmene stemme i henhold til faglige anbefalinger, eller stoppe prosessen. De har sendt et åpent brev til Oslo bystyre.

- Tjuvholmen har mobilisert krefter som ikke bør få styre Oslos byutvikling, og det gjør oss svært bekymret for den videre utviklingen av Oslos sjøfront, uttaler arkitektene.

- Hva er egentlig Plan- og bygningsetatens rolle når kommunen selger ut all eiendom og overlater byutviklingen til det private markedet? spør de.

Skrekkeksempel

Gerrit Mosebach uttalte til Dagbladet torsdag at Tjuvholmen er et skrekkeksempel på alliansen mellom markedsføring, kapitalkrefter og kjøpte politikere.

Nå bør saken legges på is og avvente NALs gjennomgang, før man i hurtigtempo utvikler resten av Fjordbyen på samme premisser, sier Mosebach.

Hurtigtempo

- Jeg klarer ikke å skille mellom økonomiske, faglige og politiske argumenter, og betingelsene har hele tida endret seg underveis. Nå bør man ta tida som trengs for å se på alle forholdene: de juridiske spørsmålene, rammekontrakten, finansieringsmodellen og folkeavstemningen, det hele krydret med knallhard markedsføring.

Etter utspillet i Dagbladet torsdag har Mosebach fått svært mange tilbakemeldinger fra arkitektmiljøet og andre. Innenfor arkitektbransjen er det en alminnelig oppfatning at Tjuvholmen bør belyses.

Til bunns

- Jeg har tidligere i en annen sammenheng favorisert Snøhetta av de to kandidatene. Men jeg mener nå at ingen av prosjektene bør gå videre før vi kjenner saken til bunns. Dette handler om hvordan det offentlige håndterer sine tomter i det offentlige rom. Det bør legges opp til en strategi før man legger ut enkelttomter for salg, sier Gerrit Mosebach.