UTEKINO: Tromsø filmfestival starter i dag. Her har Viktor Hoen og Eventyrøya barnehage tjuvstartet med utekino på torget. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF
UTEKINO: Tromsø filmfestival starter i dag. Her har Viktor Hoen og Eventyrøya barnehage tjuvstartet med utekino på torget. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFFVis mer

Tjuvstartet filmfestivalen i Tromsø

I dag åpner Bjørn Sundquist og «Jernanger» årets festival.

(Dagbladet.no): Filmfestivalen i Tromsø (Tiff), som i år arrangeres for nittende gang, åpnet så smått i går. I dag er den offisielle åpningen.

En av de ivrige kinogjengerne som var aller først ute var tre år gamle Viktor og vennene i Eventyrøya barnehage. I ekte nordnorsk vintervær besøkte de utekinoen på torget for å se «Muldvarpen» og «To gode naboer».

For Viktor er det allerede hans tredje filmfestival - tross sin unge alder på snart fire. Nå er han klar igjen.

Premiere på Jernanger
I kveld har Pål Jackmans nye film «Jernanger» norgespremiere, og hovedrolleinnehaverne Bjørn Sundquist og Pål Sverre Valheim Hagen er begge i Tromsø for å promotere og feire Jackmans første film siden suksessen med «Detektor» for åtte år siden.

«Jernanger» er historien om grinebiteren Eivind, portrettert av Bjørn Sundquist. Selv har Sundquist flere ganger skrytt av både rollen og manus.

Båteieren Eivind er en uredd person som skjeller og smeller som få, men innerst inne ligger det en dyp sorg og et savn over tapt kjærlighet.

I 30 år har han ligget til kais med skipet sitt i Stavanger, en særdeles original kafé med like så originale stamgjester. Han skulle egentlig få skikk på livet sitt for så å dra tilbake til sin store kjærlighet langt der nord, men livet er ikke alltid lett å få på rett kjøl.

Det er da Kris, spilt av Pål Sverre Valheim Hagen - kjent fra «De Usynlige» - dukker opp på båten, fyllesjuk og på flukt fra kjærligheten, at Eivind får seg en ny og uventet venn.

Eldres sexliv
Til stede i Tromsø er også hovedrolleinnehaver Ursula Werner i den kontroversielle tyske filmen «Den syvende himmel», som handler om en eldre kvinnes utroskap og sexliv. Filmen deltar i det offisielle konkurranseprogrammet.

I fjor solgte Tiff 47522 kinobilletter, noe som gjør festivalen til Norges best besøkte filmfestival. I dag er allerede forhåndssolgt over 28000 billetter.

Ikke overraskende er det «Jernanger» som topper lista over forhåndssolgte billetter, med den islandske farsen «Country wedding» på andreplass. I år har filmfestivalen et spesielt fokus på tsjekkisk film.

Kulturminister Trond Giske foretar den offisielle åpninga av festivalen på Stortorget klokka 18.30 i dag. Og for de musikalske innslagene står blant andre Bjørn Sundquist og Pål Jackman.