UTE AV HELVETE: Kristne fra Mosul i bønn. Foto: AFP/SAFIN HAMED/Scanpix
UTE AV HELVETE: Kristne fra Mosul i bønn. Foto: AFP/SAFIN HAMED/ScanpixVis mer

To år etter at IS tok Mosul med sine 2,4 millioner innbyggere, er frigjøringen av byen bare en løs plan

Mosul var sjokket som for alvor viste verden hvor sterk IS var.

Kommentar

Tidligere denne uka meldte kurdiske medier at 19 yezidi-kvinner ble brent til døde sperret inne i jernkasser i byen Mosul. De hadde nektet å ha sex med menn som tilhørte Den islamske staten, IS. Sammen med rapporter om homoseksuelle som har blitt kastet i døden fra toppen av minareter, og korsfestelse av kristne, er denne rapporten en av mange om redselsregimet IS har innført i byen som før var Iraks finansielle hovedstad.

Etter at IS har tapt mye territorium både i Irak og i Syria det siste halve året står både irakiske regjeringsstyrker og den kurdiske peshmerga-hæren nå rundt Mosul. Planen var å ta tilbake byen der det fortsatt skal bo rundt 600 000 mennesker i løpet av våren. Men den planen har blitt skjøvet ut i tid. Inntil videre er den irakiske hæren bundet opp i Fallujah. I Mosul er det dessuten enda mer komplisert enn i Fallujah, fordi i Mosul er kurderne en viktig militær maktfaktor.

Mosul for to år siden var det som ikke skulle kunne skje. Byen var Iraks nest største, men selv om IS allerede hadde fotfeste i byen, og drev deler av den etter mafia-metoder, med blant annet å kreve løsepenger av business, var det et sjokk at de skulle erobre byen. Med bare noen hundretalls soldater tok de millionbyen 10. juni 2014, til tross for at kurdiske etterretning hadde advart om at det ville komme et forsøk fra IS på å ta byen.

Erobringen av Mosul er historien om statens sammenbrudd. Den irakiske hæren flyktet hals over hode, og etterlot seg massevis av moderne amerikansk utstyr og våpen - blant annet 700 humvee-biler - som den irakiske hæren hadde fått fra USA. Byens banker var dessuten fulle av kontanter i byen som ennå var Iraks finanshovedstad. Våpnene og pengene bidro til at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi kunne proklamere seg som kalifen av kalifatet IS, nettopp i Mosul. Dette var begynnelsen til det islamistiske statsbyggingsprosjektet IS. Prosjektet til IS har helt til tilbakeslagene det siste halve året vært forsøket på å bygge en stat.

Nå - i det Mosul har vært utsatt for IS-terror i to år - står irakiske regjeringsstyrker klare til å ta byen tilbake. Men alle - ikke minst irakerne - er klar over hvilken oppgave som venter dem. Til nettavisa Huffington Post, sier talsmannen for det irakiske forsvarsdepartementet, Naseer Nouri, dette:

- Å ta tilbake Mosul vil være den vanskeligste kampen irakiske styrker noen gang har stått overfor. Uten kampdisiplin kan resultatet bli katastrofalt.

Og dette er det store spørsmålet, også i Mosul. Hvordan vil det være med kampdisiplinen? Og hvordan vil en sunni-muslimsk befolkning reagere på å bli befridd av den irakiske regjeringshæren, som stort sett består av soldater med sjia-muslimsk bakgrunn? En avgjørende grunn til at IS kunne ta Mosul uten kamp for to år siden var nettopp at den overveiende sunni-befolkningen i Mosul var lei av det korrupte sjia-styret som hadde tatt over i kjølvannet av den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.S

Når - og hvis - angrepet kommer vil det utløse en ny bølge med flyktninger som vil ha ett mål for øyet. De vil til Europa, og deres asylgrunnlag vil det - i hvert fall i første omgang - ikke være noe å utsette på. For de vil ha flyktet fra krig og terror. Det har IS selv fortalt oss.

DRAMATISK ENDRING: Dette bildet ble tatt 23. juni 2014, like etter millionbyen Mosul ble snudd på hodet av IS. Gruppa tok byen 10. juni 2014, og terrorgruppas seier i Mosul sendte sjokkbølger over hele verden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DRAMATISK ENDRING: Dette bildet ble tatt 23. juni 2014, like etter millionbyen Mosul ble snudd på hodet av IS. Gruppa tok byen 10. juni 2014, og terrorgruppas seier i Mosul sendte sjokkbølger over hele verden. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.