DEBATT

Debatt: Seksuell helse

To år med kamp mot seksuell helse må stoppes!

Rapporten fra Planned Parenthood er en trist påminnelse om hva Trump-administrasjonen påfører kvinner og ungdom rundt om i verden.

MUNNKURVREGELEN: 23. januar 2017, omgitt av menn i dress, signerte Donald Trump det som på folkemunne refereres til som Global Gag Rule. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
MUNNKURVREGELEN: 23. januar 2017, omgitt av menn i dress, signerte Donald Trump det som på folkemunne refereres til som Global Gag Rule. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 23. januar 2017, omgitt av menn i dress signerte Donald Trump sin «Protecting Life in Global Health Assistance» politikk, på folkemunne kalt Global Gag Rule (GGR) eller munnkurvregelen. Amerikansk helsebistand til organisasjoner som drev helhetlig arbeid for seksuell helse mistet sin støtte med et pennestrøk, med mindre de fjernet sitt arbeid for trygg og lovlig abort.

Torsdag presenterte Planned Parenthood America en rapport som viser de negative konsekvensene denne politikken får for spesielt ungdom, kvinner på landsbygden og marginaliserte gruppers tilgang til helsetjenester, prevensjonsmidler og dermed kontroll over egen seksualitet og kropp. Det var ikke snakk om å stoppe amerikansk støtte til abort, for det har USA aldri støttet – heller ikke under president Clinton eller Obama.

Noen organisasjoner var så avhengige av amerikansk støtte at de følte seg tvunget til å skrive under, mens andre nektet, blant dem International Planned Parenthood Federation (IPPF). Med medlemsorganisasjoner i over 150 land, inkludert Sex og Politikk her i Norge, er IPPF den største aktøren i arbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og blant dem som har fått merke konsekvensene hardest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer