DEBATT

Debatt: Seksuell helse

To år med kamp mot seksuell helse må stoppes!

Rapporten fra Planned Parenthood er en trist påminnelse om hva Trump-administrasjonen påfører kvinner og ungdom rundt om i verden.

MUNNKURVREGELEN: 23. januar 2017, omgitt av menn i dress, signerte Donald Trump det som på folkemunne refereres til som Global Gag Rule. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
MUNNKURVREGELEN: 23. januar 2017, omgitt av menn i dress, signerte Donald Trump det som på folkemunne refereres til som Global Gag Rule. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 23. januar 2017, omgitt av menn i dress signerte Donald Trump sin «Protecting Life in Global Health Assistance» politikk, på folkemunne kalt Global Gag Rule (GGR) eller munnkurvregelen. Amerikansk helsebistand til organisasjoner som drev helhetlig arbeid for seksuell helse mistet sin støtte med et pennestrøk, med mindre de fjernet sitt arbeid for trygg og lovlig abort.

Heidi Nordby Lunde
Heidi Nordby Lunde Vis mer

Torsdag presenterte Planned Parenthood America en rapport som viser de negative konsekvensene denne politikken får for spesielt ungdom, kvinner på landsbygden og marginaliserte gruppers tilgang til helsetjenester, prevensjonsmidler og dermed kontroll over egen seksualitet og kropp. Det var ikke snakk om å stoppe amerikansk støtte til abort, for det har USA aldri støttet – heller ikke under president Clinton eller Obama.

Noen organisasjoner var så avhengige av amerikansk støtte at de følte seg tvunget til å skrive under, mens andre nektet, blant dem International Planned Parenthood Federation (IPPF). Med medlemsorganisasjoner i over 150 land, inkludert Sex og Politikk her i Norge, er IPPF den største aktøren i arbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og blant dem som har fått merke konsekvensene hardest.

Kari Elisabeth Kaski
Kari Elisabeth Kaski Vis mer

IPPFs globale nettverk av nasjonale organisasjoner gir prevensjon til mer enn 300 personer hvert minutt døgnet rundt. I løpet av president Trumps fire år i Det hvite hus vil de miste finansiering på rundt 800 millioner kroner.

Disse pengene kunne ha forebygget: 20 000 dødsfall ved fødsel; 4,8 millioner uplanlagte svangerskap; 1,7 millioner farlige aborter, behandling av 275 000 gravide kvinner som lever med hiv, bidratt til 70 millioner kondomer, hiv og andre kjønnssykdommer, og 725 000 hiv undersøkelser. Den region som er hardest rammet er Afrika.

I Planned Parenthood rapporten som ble lansert på torsdag trekkes tre hovedtrender fram:

1. Sivilt samfunn svekkes og samarbeid forsvinner.

Politikken har skapt et klima, hvor sivilsamfunnsorganisasjoner av frykt for å miste finansiering har vært «overivrige» i gjennomføringen av politikken i sine program, og at den har ødelagt dialogen og samarbeidet mellom sivilsamfunnsorganisasjoner (en såkalt «chilling effect») ved at organisasjoner som har signert har avsluttet eller er redde for å samarbeide med organisasjoner som ikke signerer.

2. Helsetjenester forringes og ekspertise går tapt.

Politikken har særlig rammet de aktørene med lang erfaring og ekspertise på feltet, slik at helsetjenester har blitt lagt ned uten å kunne drives videre av andre aktører. I mange utviklingsland står sivilsamfunnet for en stor del av helsetjenester til befolkningen, særlig i avsidesliggende områder. Det betyr at eksisterende prosjekter og klinikker drevet i samarbeid går i oppløsning og påvirkningsarbeid for seksuelle rettigheter stanser opp.

IPPFs medlemsorganisasjoner var langt fra alene. Andre organisasjoner ble også rammet av denne politikken, inkludert FNs Befolkningsfond (UNFPA). UNFPA mistet all amerikansk støtte, som tidligere hadde vært på over 500 millioner kroner per år. Dette virker noen steder ekstra hardt fordi organisasjoner som IPPF og UNFPA ofte samarbeider om prosjekter, dermed dobbelt utslag.

3. Det globale arbeidet svekkes

Men Global Gag Rule har også hatt konsekvenser for menneskerettigheter spesielt kvinners rettigheter og seksuelle og reproduktive rettigheter internasjonalt. Trumps korstog har gitt ny styrke til de krefter, som kjemper mot disse rettigheter.

Forhandlinger på FN nivå for å styrke kvinners tilgang til prevensjon eller ungdoms rett til seksualitetsundervisning blir nå stoppet av amerikanerne med støtte av land som tidligere var nøytrale eller snakket om rettigheter. Samtidig er de reaksjonære kreftene blitt styrket fordi støtten fra ytterliggående amerikanske organisasjoner er større og mere velorganisert enn noensinne.

Rapporten fra Planned Parenthood er en trist påminnelse om hva Trump administrasjonen påfører kvinner og ungdom rundt om i verden.

Nederland initierte bevegelsen She Decides, som koordinerer dette. Det er imidlertid vanskelig å komme tilbake til samme nivå slik at ungdommer og kvinner har mindre tilgang enn tilfellet var før Trump kom til makten.

Vi er glade for at Norge er blant land som nevnes som støttespillere for menneskerettigheter og likestilling, spesielt seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Og vi er glade for at disse rettighetene har støtte på tvers av politiske partier i Norge.

Det betyr at vi er i en særstilling, og har et særlig ansvar for å stå opp for disse rettighetene på tvers av politisk ståsted, noe vi lover å fortsette med i årene framover, i forhold til vår allierte USA og i forhold til egne søsterpartier og andre steder vi kan påvirke!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer