To atlas som åpner verden for unge lesere

Wandrups utvalgte: Kart er midt i blinken for barn.

FABELAKTIG: En detalj fra det myldrende livet som krydrer sidene i Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinskis bok «Kart for oppdagere og eventyrlystne»
FABELAKTIG: En detalj fra det myldrende livet som krydrer sidene i Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinskis bok «Kart for oppdagere og eventyrlystne»Vis mer

BOK: For den som ønsker å reise uten å forflytte seg, er det ingenting som et kart.

Gjerne et atlas, men også enkeltkart over byer, land, øyer og distrikter. Alle slags landskap stiger fram for det indre øyet.

Barn elsker kart. Ethvert barn bør så raskt som mulig i livet lære seg til å lese kart og ikke minst tegne selv.

I det siste er to utmerkede kartbøker for unger utgitt på norsk, Sarah Shepards «Viktige kart over vår eventyrlige jord» og Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinskis «Kart for oppdagere og eventyrlystne».

Den første er fylt med flagg på innsidebretten og kapitler inndelt etter temaer, fra «mystiske steder» til «store hav» og går deretter inn på verdenskartet og viser hvor dette fins.

Den andre boka er i storformat og viser dobbeltsidige, håndtegnede kart over verdensdeler og land, supplert med tekster og tegninger som illustrerer fenomener som er typiske for landet.

En fabelaktig bok, det rene kunstverk i seg selv.

For øvrig er jo mange brettspill å regne som gode øvelser i kartlesning. For eksempel «Den forsvunne diamanten», som også kan brukes til å forklare barn hva kolonitida gikk ut på.