Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

To av de verste drapsmaskinene på tv har spilt drømmemenn før. Det er ikke tilfeldig

«Westworld» tar spørsmålet om god eller ond til et nytt nivå.

KJEKKASSKURK: Rodrigo Santoro spiller robotskurken Hector Escaton i «Westworld». Foto: HBO NORDIC
KJEKKASSKURK: Rodrigo Santoro spiller robotskurken Hector Escaton i «Westworld». Foto: HBO NORDIC Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kuleste drapsmaskinene på tv akkurat nå har begge en minneverdig fortid som drømmemenn. Det er selvsagt ikke tilfeldig.

For øyeblikket er det to tv-serier som gjelder internasjonalt, oppstuss og seertall tatt i betraktning: HBO har festet robotgrepet om tv-seerne med storsatsningen «Westworld», men denne uka fikk de sterk konkurranse av zombieserien «The Walking Dead», som går inn i sin sjuende sesong. Vi snakker brutal og blodig science fiction, «Game of Thrones» blir nesten pusete i forhold til disse seriene (ok, bare nesten).

Men begge har altså villet gi oss noe pent å se på, oppi all gørra.

Svært mye av oppstyret rundt «The Walking Dead» skyldes skurken Negan, som dukket opp i slutten av forrige sesong, med et ondskapsfullt glis og hang til barneregler med dødelig utfall.

Han spilles av Jeffrey Dean Morgan, lett forstyrrende for meg som husker ham aller best fra «Grey’s Anatomy»-rollen som Denny Duquette, Izzie Stevens store, tragiske kjærlighet. Den perfekte mann, hvis han bare kunne holdt seg i live.

Også er det Hector Escaton i «Westworld». Han er ingen skurk i tradisjonell forstand. Eller, på sett og vis er det nettopp det han er: En menneskelignende robot i temaparken med samme navn, tildelt rollen som tyv og massemorder i en av fortellingene som underholder parkgjestene. Roboten Hector spilles av Rodrigo Santoro, som noen av oss husker aller best for rollen som Karl i filmen «Love Actually». Der var han den høye, mørke kollegaen som Laura Linneys karakter var så hodestups forelsket i.

WESTWORLD: Ingrid Bolsø Berdal er med i episode fire av Westworld som går på HBO Nordic. Video: HBO Vis mer

Han hadde få replikker, men så latterlig bra ut i bar overkropp. Det er trolig den mest objektiviserende herrerollen jeg har sett i en film noen gang.

I «Westworld» får han prate litt mer. Både Hector og Negan er veltalende, fotogene og sjarmerende mordere, og hvem passer vel bedre til å spille dem enn menn som har gjort seerne mo i knærne før? Moderne tv-skurker kan ikke være reinskårne, sjarmløse kjipinger – de må i det minste ha noe som får oss til å elske å hate dem. Det aller beste er om de klarer å få oss til å lure på om de egentlig er så kjipe likevel, all den groteske volden til tross.

Slike karakterer i grenseland er nærmest varemerket til HBO, som står bak «Westworld». Og tro det eller ei - i et intervju med Vanity Fair nylig, hevdet Jeffrey Dean Morgan at seerne også kan komme til å endre syn på Negan i «The Walking Dead» etter hvert. Men «Westworld» tar ambivalensen til et nytt nivå.

Robotene i temaparken har så mange menneskelige egenskaper at vi begynner å se på dem som mennesker. Så når de dreper hverandre, eller når parkgjestene morer seg med å plaffe dem ned, føles det ondskapsfullt. Men Hector er jo ikke ond, han gjør bare det han er programmert til. Slik hovedkarakteren Dolores ikke egentlig er den skjønne jomfruen i nød som hun er programmert til å spille.

Det mest skremmende ved den brutale tv-serien er ikke de grusomme robotdrapene, men at noen av robotene gradvis får mer og mer menneskelig bevissthet. Hvis de frigjør seg fra fortellingene sine, er det ikke lenger gitt hvem som er onde og hvem som er gode. Det er da det blir virkelig skummelt i «Westworld».

Og det er trolig derfor så mange de beste og skumleste tv-skurkene har fjes som også kunne funket fint i romantiske komedier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!