MORSOM VRI: Plottet i «Undervannsgåten» er det samme som i Jørn Lier Horsts plot i voksenkrimboka «Bunnfall», med en morsom vri. Foto: Anders Grønneberg
MORSOM VRI: Plottet i «Undervannsgåten» er det samme som i Jørn Lier Horsts plot i voksenkrimboka «Bunnfall», med en morsom vri. Foto: Anders GrønnebergVis mer

To avkappede venstreben dukker opp i Skutevik

Proff Horst med proff serie.

ANMELDELSE: Den sitter som et skudd, åpningen av «Undervannsgåten».

Det blir funnet en sko med et avkappet venstreben på stranda i Skutevik. Det er det andre venstrebenet som blir funnet på kort tid.

Plottet er påfallende nok det samme som i Jørn Lier Horsts voksenkrim «Bunnfall», og scenen har en overraskende og morsom vri. Det dreier seg om en filminnspilling, men seinere i boka blir noe av filmen virkelighet ...

«Undervannsgåten» er bok nummer tre i serien om de unge detektivene Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Serien er lagt til miljøet rundt Perlen pensjonat, som Cecilias far driver.

To avkappede venstreben dukker opp i Skutevik

Horst skal være inspirert av Hardyguttene og frøken Detektiv. Legg så til Enid Blytons «Fem-bøker», litt av «Barnetimeboka», krimgåter à la de i Donald Duck — samt sommerlig stemning, godt og lett språk og en god dose action. Ja, da har du serien «Clue» — og en sikker suksess.

Nå er plottene i serien — tidligere «Salamandergåten» og «Maltersergåten» — råere enn sine mer uskyldige forgjengere. Det dukker etter hvert dukker opp et lik. Men ellers er det uskyldig og gjenkjennelig nok: De tre spionerer på flere mystiske menn. Fuglemannen som bor på fjellet, virker skummel. Det gjør også restene av en skute som gikk på grunn hundre år tidligere. Etter hvert involveres de tre i forsvinningen av en motorsykkelmann og en million narkokroner.
Fort i svingene Plottet kunne med fordel vært litt mer finurlig. Men her er også en sidehistorie — et gjennomgangsmysterium som dreier seg om Cecilias mor. Hun ble funnet død på stranda i Skutevika året før, og i hver bok kommer Cecilia et skritt nærmere sannheten om hva som kan ha skjedd. Horst legger også inn litt filosofi: legenden om Ikaros og Aristoteles gylne middelvei.

Og det er vel nettopp en gyllen middelvei Horst har funnet i denne serien, som er ren og skjær oppskriftskrim. Og det går fort i svingene. Ei bok hvert halvår så langt. Liksom i vaskeekte serielitteratur — det som i gamle dager kaltes kiosk — avsluttes hver bok med første kapitel i neste bok.

For Kagge forlag kan salg. Og serien selger. Vel fortjent vil nå jeg si.