OM EGEN SAVN OG LIDELSE: Regissør Henrik Martin og broren Oskar Dahlsbakken debuterer i dag med filmen «Å vende tilbake» med Ingar Helge Gimle i hovedrollen. - Den handler om en far, en offiser, som kommer tilbake fra Afghanistan med store traumer. Foto: Opptak fra filminnspilling/Dahlsbakken
OM EGEN SAVN OG LIDELSE: Regissør Henrik Martin og broren Oskar Dahlsbakken debuterer i dag med filmen «Å vende tilbake» med Ingar Helge Gimle i hovedrollen. - Den handler om en far, en offiser, som kommer tilbake fra Afghanistan med store traumer. Foto: Opptak fra filminnspilling/DahlsbakkenVis mer

To brødre, 22 og 25, lager film om å miste en far

- «Å vende tilbake» er langt på vei selvbiografisk.

I dag debuterer Henrik Martin Dahlsbakken som regissør med film «Å vende tilbake».

Fravær av alvor 25 åringen har også forfattet en kronikk, sammen med Anlov Peter Mathiesen, tidligere Er lik Oslo-redaktør og nå infosjef i Mental Helse.

- Filmen handler om det fraværet av alvor som vi skriver om i kronikken, sier Dahlsbakken.

Den handler bl.a. om at filmskapere må tørre vekke ubehag og berøre vanskelige sider av livet i større grad enn det blir gjort i dag.

Selvbiografisk Det vet både Henrik Martin og broren Oskar Dahlsbakken (22), som er fotograf på filmen, mye om. «Å vende tilbake» er lagt på vei en selvbiografisk film.

- Den handler om en far, en offiser, som kommer tilbake fra Afghanistan med store traumer.

- Sorg og savn - Den er fortalt gjennom sønnene, som savner en far som forsvinner. Vår far var ikke i Afghanistan, men opplevelsen av sorg og savn etter en far er der. Filmen handler om mentale helse, sier Henrik Dahlsbakken, som ikke vil røpe for mye.

Det er Ingar Helge Gimle som spiller faren, mens de to brødrene blir spilt av Åsmund Høeg og Fredrik Grøndahl.

Faren kommer hjem fra krigen i Afghanistan og har opplevd forferdelige og ekstreme ting. Dette ødelegger han, og går ut over hele familien. Han forsvinner i fjellheimen på jakt, og sønnene drar ut for å lete etter ham. Hva de finner, nei det kan vi ikke røpe.

- Har vært terapi - Det har vært mye smerte forbundet med å lage filmen. Men først og fremst har dette vært viktig, ren teapi for broen min og meg, sier Henrik Dahlsbakken, som legger til at ikke alt som skjer i filmen og det dramatiske på vidda er selvopplevd.

Anlov Peter Mathiesen i Mental Helse er glad for filmen.

PÅ VIDDA: Faren (Ingar Helge Gimle, i midten) kommer fra Afghanistan med store traumer og drar på jakt og forvinner, eller? Foto: Opptak fra filminnspilling/Dahlsbakken
PÅ VIDDA: Faren (Ingar Helge Gimle, i midten) kommer fra Afghanistan med store traumer og drar på jakt og forvinner, eller? Foto: Opptak fra filminnspilling/Dahlsbakken Vis mer

Han mener at Film-Norge må tørre å vise mer ubehag - og viser bl.a. til den svenske filmen «Lilja 4-ever» av Lukas Moodysson.

- Å vende tilbake er en viktig og utypisk film, om traumer. Kommersielle hensyn gjør at filmer i for liten grad går i dybden, sier Mathiesen.

REGISSØR OG FOTOGRAF: Brødrene Henrik Martin og Oskar Dahlsbakken. Foto: Opptak fra filminnspilling/Dahlsbakken
REGISSØR OG FOTOGRAF: Brødrene Henrik Martin og Oskar Dahlsbakken. Foto: Opptak fra filminnspilling/Dahlsbakken Vis mer