DEBATT

Cupfinalehelg:

To cupfinaler – to fotballfester?

Det kan virke som fotball blir delt i to kategorier, kvinnefotball og fotball, der siste kategori står høyere i kurs. 

LIKESTILLING: Norsk idrett har kommet langt på likestilling, men de er ikke helt i mål, skriver kulturminister Linda Helleland. Her sammen med det brasilianske jentelaget Caranba. Foto: Kulturdepartementet
LIKESTILLING: Norsk idrett har kommet langt på likestilling, men de er ikke helt i mål, skriver kulturminister Linda Helleland. Her sammen med det brasilianske jentelaget Caranba. Foto: Kulturdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen er det duket for Norges største fotballfest - cupfinalene. Store idrettsbegivenheter som helgens finaler gir oss anledning til å skape oppmerksomhet om områder med behov for forbedring. Jeg mener likestilling i idrett er et av disse områdene.

Fotballen belyser og understreker hvorfor det er behov for at vi engasjerer oss i arbeidet med få kvinner opp og fram i idrett. LSK Kvinner er et av lagene som spiller cup-finale. For kort tid siden vant laget Toppserien, likevel var det fikk LSKs herrelag som fikk hovedoppslaget i avisa/Romerikes blad dagen etter da de sikret seg 12. plassen i Tippeligaen.

Det kan virke som fotball blir delt i to kategorier, kvinnefotball og fotball, der siste kategori står høyere i kurs. At to av 207 med stemmerett i FIFA er kvinner understreker at dette også gjelder toppen. Jeg hadde gleden av å møte en av de, president i fotballforbundet i Sierra Leone Isha Johansen.

På mange vis eksemplifiserer fotballen utfordringene vi står overfor med likestilling i idrett. Og dette er utfordringer det er tid for å ta tak i.

Idrettsbegivenheter som cupfinalene og Ungdoms-OL viser hvordan en sterk idrettsbevegelse kan komme sammen og skape nytt engasjement og idrettsglede. Ungdoms-OL ble en møteplass for morgendagens utøvere, ledere og frivillige. Mange av dem var jenter og kvinner. Jeg møtte flere av dem og mange vil bli morgendagens ledere. Vi må sikre oss at den neste generasjonen ledere, trenere og frivillige er så mange og sterke som mulig. Det forutsetter at jenter og kvinner er med, både på førstesidene i avisene og i toppen av organisasjonene. Jeg er overbevist om at idretten står sterkest når begge kjønn er engasjert og blir prioritert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer