«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no
«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.noVis mer

Havnesjefen:

To dager til dødsdom

Svanen «Havnesjefen» er trolig Norges mest omtalte svane. I 7 år har den styrt havnen i Os, men etter flere angrep på mennesker siste tiden står dens fremtid i fare.

Meninger

Debatten har nærmest ført til en «borgerkrig» i Os der enkelte mener svanen er utilregnelig og bør avlives. Andre mener det er menneskene som bør tilpasse atferden og svanen bør få leve.

Dersom man setter seg mer inn i saken har svanen en trist fortid. Ett raskt google-søk bekrefter tidligere nyheter om menneskepåført mishandling; dratt etter halsen og påkjørt av båt med overlegg. I mai 2015 ble den operert på kommunens regning.

23 juli avlives svanen. Dette til tross for at fugleeksperter kommunen rådførte seg med ikke anbefalte avlivning. Arild Breistøl fra Norsk Ornitologisk Forening kjenner godt til svanen og utalte at kunnskapsspredning til befolkningen var løsningen, ikke avlivning. Reaksjonene er mange; 9388 personer har så langt skrevet under i protest mot avlivning.

Foto: privat
Foto: privat Vis mer

Tysnesingen Frode Storetvedt har dog funnet løsningen. Han har tatt det ansvaret kommunen ikke gjorde. Med ett inngjerdet uteområde på 1400 kvadratmeter tar han gjerne i mot den traumatiserte svanen slik at den kan bli omplassert. Til tross for at kommunen nå både har fått reddet sitt eget skinn samt fått servert på sølvfat en hensiktsmessig løsning for å unngå avlivning, har de enda ikke bestemt seg. Tiden tikker.

Det er noe overordnet med denne saken. Det handler ikke bare om svanens triste skjebne, men fra et politisk ståsted om hvordan kommunen forholder seg til problemstillingen. Kan kommunen argumentere for å ikke ha brutt dyrevelferdsloven ved denne beslutningen? Dersom denne saken får en tragisk slutt er jeg redd dette kan bli en «fasit» for hvordan lignende saker kan løses i fremtiden. Må det virkelig privatpersoner til for å berge svanens liv? Kan vi i fremtiden nå ha tillitt til at kommunen kommer opp med adaptive løsninger der både ivaretar innbyggernes sikkerhet og dyrevelferd uten at svaner som «Havnesjefen» må bøte med livet?

Vi har alle et ansvar å si i fra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.