KOMMENTARER

To ferske meddommere har litt av en ilddåp

Med blanke ark og fargestifter.

ISFRONT: Det er selvsagt riktig å beskrive stemningen mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen som iskald. Men de to tiltalte også så nervøse og ukomfortable ut. Lars Eivind Bones / Dagbladet
ISFRONT: Det er selvsagt riktig å beskrive stemningen mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen som iskald. Men de to tiltalte også så nervøse og ukomfortable ut. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Iskaldt» er karakteristikken en rekke medier har satt på møtet mellom Eirik Jenssen og Gjermund Cappelen i dag. De to tiltalte i Oslo tingrett så hverandre for første gang siden begge ble pågrepet for tre år siden. Det er selvsagt riktig å beskrive stemningen mellom dem som iskald. Jeg synes de to tiltalte også så nervøse og ukomfortable ut.

De var neppe de eneste av rettens aktører som var nervøse. To av de tre meddommerne hadde sin debut i rollen i dag.

Over 3000 artikler er skrevet om saken på forhånd, Eirik Jensen har skrevet bok, NRK har laget podkast. Både tv-serie, film og minst ei bok til er under arbeid. Saken har preget samtaler over de tusen lunsj- og middagsbord i de siste tre åra.

For de to fagdommerne, tre meddommerne og den utpekte varameddommeren er alt dette irrelevant. «Aviser, TV og podkaster er ikke bevis før det framlegges i denne salen,» som rettens administrator Kim Heger formulerte det innledningsvis.

Det kan virke umulig, men det er et av rettsstatens vakreste prinsipper: Enhver er uskyldig fram til det motsatte er bevist i en rettssal. Her skal alle dommere stille uten fordommer, ingen skal ha gjort seg opp noen mening på forhånd. Som aktor sa det: «Det kan være særlig utfordrende for de av dere som aldri har tjenestegjort i en rettssak før.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer