KOMMENTARER

To folkefiender

Få amerikanere er blitt så demonisert av landets myndigheter som spiontiltalte Bradley Manning. Edward Snowden er i ferd med å lide samme skjebne.

SMITTSOMT MOT:  Demonstranter med plakater med bilder av varslerne Bradley Manning (t.v.) og Edward Snowden. Til tross for folkelig støtte er de begge temmelig alene og utstøtt for å ha rystet systemet i verdens største supermakt. Foto:  EPA/KAY NIETFELD/NTB Scanpix
SMITTSOMT MOT: Demonstranter med plakater med bilder av varslerne Bradley Manning (t.v.) og Edward Snowden. Til tross for folkelig støtte er de begge temmelig alene og utstøtt for å ha rystet systemet i verdens største supermakt. Foto: EPA/KAY NIETFELD/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): For tilhengerne er Bradley Manning (24) en modig varsler som avslørte groteske amerikanske krigsforbrytelser. For USAs myndigheter er han en quisling som bør sitte resten av livet i fengsel. Rettssaken mot ham startet nylig, over tre år etter at han ble arrestert.

Som ung idealist vervet Manning seg til hæren. Han ble etterretningsanalytiker og fikk tilgang til hemmeligstemplede dokumenter som viste amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan. Det sjokkerte ham, og han fikk et sterkt behov for å utnytte sin tilgang til å gjøre noe. I februar 2010 begynte Wikileaks å offentliggjøre de enorme mengdene med dokumenter, som han skaffet til veie. Resultatet var store overskrifter verden over og en storstilt kildejakt i det amerikanske forsvaret. I mai 2010 ble Manning arrestert.

Behandlingen av den spede unge mannen på 1,57 meter har framstått særdeles brutal. Hæren, som hadde ham i sin varetekt, satte ham under intens overvåking fordi de mente det var fare for at han ville skade seg selv. Dette selv om psykiateren som undersøkte ham, mente det ikke var nødvendig. Dermed måtte Manning tilbringe de første månedene i en knøttliten celle uten vinduer. Han fikk ikke snakke med andre fanger og måtte holde seg synlig for vaktene til enhver tid. I mars 2011 skal han ha spøkt med vaktene om at han kunne skade seg med strikken i boxershortsen. De så ikke humoren, og påla ham deretter å sove og stille til inspeksjon naken. Behandlingen vakte sterke internasjonale protester. FNs spesialrapportør for tortur konkluderte med at Manning var utsatt for en «grusom, umenneskelig og nedbrytende behandling i en overdreven og langvarig isolasjon». Men president Barack Obama hevdet hardnakket at Manning bare ble behandlet slik av hensyn til sin egen sikkerhet. Til slutt ble han likevel overført til mer normale varetektsforhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer