«To forfattere som gir leserne mer enn vi fortjener»

Egner fikk prisen i 1979. Hvem fikk den i år?

(Dagbladet.no): Cappelen-prisen 2006 er tildelt Torbjørn Færøvik og Erik Fosnes Hansen. De er av året aktuelle med «Buddhas barn», en reiseskildring fra Asia (anmeldelse), og romanen «Løvekvinnen» (anmeldelse).

De to deler prisen på kroner 50 000.

Ifølge forlagsdirektør Anders Heger får forfatterne prisen fordi de to på «hver sin måte tilhører det fremste vår nasjon har å by på innen to ganske forskjellige felt»:

- Hele kontinenter skiller deres litterære geografi, der det ene utspiller seg i fiksjonens, det andre i reiseskildringens verden. Det de har felles, er kompromissløse kvalitetskrav, en dyp respekt for språket og de krav det stiller, å ta ordet, samt en ekte vilje til formidling, til å dele begeistring, til å gi sin leser opplevelser, og til å gi ham eller henne mer enn bare opplevelser. Det er forfattere som gir sine lesere mer enn hva vi fortjener. Og ære være dem for det.

Da Cappelen-prisen ble utdelt første gang, gikk den til Thorbjørn Egner (les dagens artikkel). Det var i 1979 og i forbindelse med forlagets 150-årsjubileum.

LES OGSÅ:

REISESKILDRER: Torbjørn Færøvik fikk Cappelen-prisen for «Buddhas barn». Foto: KRISTIN SVORTE
REISESKILDRER: Torbjørn Færøvik fikk Cappelen-prisen for «Buddhas barn». Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer
PRISBELØNT: Erik Fosnes Hansen for sin roman av året, «Løvekvinnen».