HÅP TIL SIST: Etter å ha fotografert krig og nød over hele kloden, ble Sebastião Salgado dypt deprimert over menneskets bestialitet. Som motvekt bestemte han seg for å ta bilder av naturen og skaperverket. Her er han under åpningen av utstillingen "Genesis" i Berlin tidligere i år. Photo: MAURIZIO GAMBARINI/dpa
HÅP TIL SIST: Etter å ha fotografert krig og nød over hele kloden, ble Sebastião Salgado dypt deprimert over menneskets bestialitet. Som motvekt bestemte han seg for å ta bilder av naturen og skaperverket. Her er han under åpningen av utstillingen "Genesis" i Berlin tidligere i år. Photo: MAURIZIO GAMBARINI/dpaVis mer

To fotografer som har gitt alt for å avsløre lidelsen

Wandrups utvalgte: Sterke filmer om Salgado og McCullin.

DVD/BLU-RAY: De to fotografene Sebastião Salgado (71) fra Brasil og Don McCullin (79) fra England er begge portrettert på film.

De to har risikert livet for å dokumentere menneskets lidelser.

Filmen «Jordens salt» om Sebastião Salgado er lagd av Wim Wenders og Juliano Ribeiro Salgado. Nå kommer den på DVD.

Salgado var utdannet økonom og fikk tidlig en dyp forståelse for drivkreftene i verden. Særlig serien «Exodus»(1993-1999), om sult og flukt i Afrika, gjorde ham ekstremt desillusjonert over menneskets kapasitet for vold og undertrykkelse.

Hans bilder er som bibelske panoramaer, men en bibel uten gud.

Filmen «McCullin» handler om en mann som har gitt alt for å fange krigens helvete; Kypros, Vietnam, Nord-Irland, Beirut.

Også han møtte mørkets hjerte i Afrika, i Kongo og Biafra. Det er som om bildene flerrer huden av tilværelsen og blottlegger en grenseløs lidelse.

Begge fotografene har stilt seg på det menneskeliges side mot krig, grusomhet og ondskap.

Fins det håp? McCullin og Salgado har vært nær ved å gi resignere.

Men med fotoserien «Genesis» har Salgado gitt verden en sjanse, gjennom studier av naturen. McCullin har på sine eldre dager viet sitt blikk til det engelske landskapet, og fanget det inn med sitt blikk for lys og skygge.

Skjønnheten i naturen, måtte den vare evig.