Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

To fulle menn, og en sang om å fylle livets garasje med mye rart

Wandrups utvalgte: Absurde poeter fra to generasjoner.

ROCK' ROLL: Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes var de bandene Joachim Nielsen frontet i sitt altfor korte liv. Foto: NTB Scanpix
ROCK' ROLL: Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes var de bandene Joachim Nielsen frontet i sitt altfor korte liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
KÅRING: Dagbladet og Bjørnson-festivalen kårer Norges beste sangtekst. Stem på din favoritt.
KÅRING: Dagbladet og Bjørnson-festivalen kårer Norges beste sangtekst. Stem på din favoritt. Vis mer

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst etter krigen. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor Gisle Selnes og kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter som leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Denne spalten vil i sommer minne om låtene. Joachim «Jokke» Nielsen (1964-2000) var norsk rocks svar på Charles Bukowski, en poet som skildret livet rått, rent og uten formildende omstendigheter.

«To fulle menn», med fortsettelsen «rider igjen» er fylt av tragikomisk innsikt og fortellerkunst: «Ketchup på skjorta/og sennep i ræva/Goggen fikk juling/Og jeg blei taua/Vi skulle på kino/men hva fikk vi se/en sjappe med alkohol/og det var det.»

En annen stor forteller er Øystein Sunde. Helt fra starten har han vært en tekstskribent med sans for tilværelsens absurde sider. Med enestående språklig fantasi har han skapt en rekke tilskudd til det norske språk. «Kjekt å ha» er et uttrykk som har glidd inn i dagligtalen. Her er også, som alltid, noen flotte rim: «Garasjen er full av gammalt ræl/som ingen andre vil ha enn meg sjæl».

  • Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
  • Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
  • Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling