To ganger Elling

BERLIN (Dagbladet): «Leck mich doch ..!» («Kyss meg i ..!») brøler Detlef Bierstedt (49), alias Kjell Bjarne, og publikum hyler av latter.

- Dette er den vakreste filmen som jeg noen gang har jobbet med, sier Michael Pan (49), som gir stemme til Elling i den tyske versjonen av suksessfilmen. Nå ønsker de to skuespillerne å undersøke muligheten for å sette opp teaterversjonen av «Elling» i Berlin.

De er sikre på at en tysk teaterversjon av «Elling» kan bli en like stor suksess i Tyskland som i Norge.

- De gjør en meget god jobb når de dubber stemmene våre, etter stemningen å dømme, sier hovedrolleinnehaver Per Christian Ellefsen. Etter «Elling»-premieren i Berlin hadde han et muntert og hjertelig møte med de to tyske skuespillerne.

Ettertanke

- Elling-figuren gikk meg rett i hjertet straks jeg begynte å arbeide med ham. Dette er en vanvittig morsom film som maner til ettertanke. Det er første gang jeg har sett en norsk film. De fordommene jeg måtte ha hatt om norsk film, er definitivt borte, sier Pan.

Han var i mange år skuespiller ved Brecht-ensemblet i Øst-Berlin, men har de siste åra arbeidet mest med å synkronisere stemmene til amerikanske lystspillstjerner som Martin Short.

- Elling gikk under huden på meg også, sier Bierstedt. Også han er skuespiller fra Øst-Berlin. For det tyske kinopublikummet er han kjent som stemmen til George Clooney.

- Etter at jeg hadde arbeidet en måneds tid med oversettelsene, brukte skuespillerne ei lita uke i studio. Der var det ikke snakk om å lire av seg tekster, men virkelig leve seg inn i rollene, sier Christoph Ciepka (38). Han er regissør for den tyske «Elling»-versjonen. Ciepka snakker selv norsk etter studier i Oslo.

Kjendiser

Teksting av kinofilmer, slik vi praktiserer det i Norge, er så godt som ukjent for det tyske publikummet. Filmer med originallyd er henvist til små kinoer for spesielt interesserte.

Følgelig får «stemmene» ofte en kjendisstatus fra originalene «sine».

Et godt eksempel på det er Frank Glaubrecht, som er den tyske stemmen til Frank Åsli fra Oslo sosialkontor. For det store publikummet blir han identifisert med Pierce Brosnan som James Bond.

HJERTELIG MØTE: Per Christian Ellefsen (i midten) ble hyllet med ovasjoner under «Elling»-premieren i Berlin. Hjertelig ble også hans møte med Michael Pan (til venstre), som er hans tyske stemme, og Detlef Bierstedt, som er Kjell Bjarnes.