DEBATT

Debatt: Mor og karrierekvinne

To generasjoner i tidsklemma

Dagens mødre er ikke bare karrierekvinner i tidsklemma: I gjennomsnitt har de like mye fritid som forrige generasjon mødre, og de bruker mer tid på aktivt omsorgsarbeid for barna sine.

MER TID NÅ: Dagens mødre bruker faktisk litt mer tid på aktivt omsorgsarbeid for barna, sammenliknet med i 1970. Da regner vi bare med tid hvor det å ta seg av barn er hovedaktiviteten.

Forrige generasjon mødre var nok sammen med barna sine flere timer om dagen, men da ofte mens de gjorde andre arbeidsoppgaver, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MER TID NÅ: Dagens mødre bruker faktisk litt mer tid på aktivt omsorgsarbeid for barna, sammenliknet med i 1970. Da regner vi bare med tid hvor det å ta seg av barn er hovedaktiviteten. Forrige generasjon mødre var nok sammen med barna sine flere timer om dagen, men da ofte mens de gjorde andre arbeidsoppgaver, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I diskusjonene om fedrekvote, sekstimersdag og kvinners deltidsarbeid, tar vi det ofte for gitt at dagens småbarnsmødre er i en helt annen situasjon enn det deres egne mødre engang var.

Men på noen områder er mødrene som i dag prøver å balansere arbeidsliv og familie, mer like sine egne mødre enn mange tror. Vi som skriver dette er begge samfunnsforskere, men også mor og datter, født i henholdsvis 1942 og 1974. Vi representerer dermed to forskjellige generasjoner mødre. Arbeidsliv og familie har artet seg ganske så forskjellig for våre generasjoner, men noe er også overraskende likt.

Blant kvinnene født på 1930- og 40-tallet var det ikke så mange som jobbet fulltid da de hadde små barn. Men heltidshusmødre hele livet var de likevel ikke. Fordi de tok lite utdanning, hadde mange rukket å jobbe flere år før de giftet seg og fikk barn. Noen jobbet deltid, og ettersom barna ble større gikk de fleste tilbake til yrkeslivet. Flere grep også mulighetene til å skaffe seg mer utdanning.

Heller ikke blant dagens mødre er det slik at alle jobber fullt. Nærmere fire av ti yrkesaktive kvinner jobber deltid. Når vi så legger til at det også er familier hvor far jobber redusert eller mor ikke jobber, finner vi at det faktisk bare er omtrent halvparten av dagens barnefamilier som har to foreldre i full jobb. Den moderne historien om tidsklemma hvor familien skal sjonglere to fulle jobber og barneomsorg er altså slett ikke gyldig for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer