To katter og to mus

«Prisoners» er en dyster og dyktig laget kidnappingsthriller om det mørke i alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Vet du egentlig hvem du er før dine nærmeste er i fare? I «Prisoners» oppdager to foreldrepar hva som bor i dem, av lys eller mest av mørke, når de to små døtrene deres blir bortført, i noe så forfriskende som en kvalitetsthriller laget på grunnlag av et originalt manus.

Det var ikke så rart historien interesserte Denis Villeneuve, regissøren som i skolemassakrefilmen «Polytechnique» og krigsdramaet «Incendies» har tematisert onde, brutale handlinger og hvor vanskelig det er å reagere riktig på dem.

Katt-og-mus Keller (Hugh Jackman) er en autoritetsskeptisk familiefar med kjelleren full av overlevelsesutstyr. Når kona (Maria Bello) lammes av angst, og politiet ikke har bevis nok til å holde på en mentalt tilbakestående mistenkt (Paul Dano) tar han loven i egne, senete hender. Det mer konvensjonelle venneparet (Terrence Howard og Viola Davis) blir nødt til å spørre seg om de egentlig har lyst til å bremse ham. Politimannen Loki (Jake Gyllenhaal) aner uråd og må både prøve å finne kidnapperen og overvåke Keller.

Noe av det mest tilfredsstillende ved «Prisoners» er å følge katt-og-mus-leken mellom de to mennene, som leser hverandre godt og må mobilisere alt de har for å matche den andre. Parallelt løper selve krimgåten, som har akkurat så mange fint plasserte spor og villspor at slutten faktisk blir en overraskelse. Handlingen foregår i en lavere middelklasse på vei ytterligere nedover, og det er mange slags trusler som henger som en regntung sky over det fattigslige boligfeltet der handlingen foregår. Noen av scenene er svært brutale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer