Anmeldelse: Øystein Brekke - «Lær sjakk» og Sverre Johnsen - «Spill siciliansk».

To knallgode sjakkbøker som lærer deg hemmelighetene bak spillet

Sjakkbøkene for nybegynneren og mesteren.

SLIK GÅR NÅ DAGENE: Uten å forlate spille brettet for mer enn minutter av gangen, underholder Fabiano Caruana og Magnus Carlsen norske TV-seere den ene lange ettermiddagen og kvelden etter den andre. Kommentatorer og gjester i studio holder humøret oppe og gjør VM til en fest. Foto: NTB Scanpix
SLIK GÅR NÅ DAGENE: Uten å forlate spille brettet for mer enn minutter av gangen, underholder Fabiano Caruana og Magnus Carlsen norske TV-seere den ene lange ettermiddagen og kvelden etter den andre. Kommentatorer og gjester i studio holder humøret oppe og gjør VM til en fest. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjakkbøker er som sjanger et svært variert fenomen. Selv har jeg en egen plass i bokhylla for alt fra kavalkader over interessante partier til berømte spilleres erindringer eller biografier, fra såkalte sjakkproblemer til essay.

Bare i Norge har det de siste åra kommet bøker innen flere sjangrer, fra noveller til lærebøker for fem, seksåringer. Magnus Carlsen-biografier er nærmest blitt en egen sjanger. Atle Grønn har utgitt sine sjakkerindringer («Sjakken eller livet») pluss en bok om sjakkens verdensmestre sammen med Hans Olav Lahlum.

Hurra for Hønefoss

Temaene er brede og smale. Nylig ble en egen bok utgitt om «Hønefoss sjakklubb gjennom hundre år», ikke overraskende ført i pennen av veteranen og ildsjelen Øystein Brekke. Den samme Brekke har også utgitt boka «Lær sjakk – Fra begynner til turneringsspiller», som kommer ut nøyaktig til Magnus Carlsens kamp mot Fabiano Caruana. Han skriver: «Reglene er lette å lære!» Men det er likevel mange måter å vise dem fram på.

Den erfarne Brekke har organisert opplæringen i 30 kapitler. Han innleder med sitt hovedmotiv som forfatter: Å henlede leserens oppmerksomhet på «skjønnheten i spillet». Han skriver om «de mange geometriske mønstrene spillet består av», de som på et vis utgjør det man kan kalle den estetiske siden av sjakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer