To konger feiret filmparken på Jar

JAR i BÆRUM (Dagbladet): Det var to konger på gjestelista da Norsk Film feiret ny giv og tusenvis av nye kvadratmeter i går: kong Harald og norsk films «grand old man» Arne Skouen.

I går var kong Harald hedersgjest ved den offisielle åpningen av det statlige filmselskapets diverse nybygg på til sammen 4700 kvadratmeter. Og hoi! hvor han hang med gjennom studio, monteringshall, malersal, systue, garderober, klipperom, dubbestudio og miksekino.

- Så det er bare juks og fanteri, altså, sa kong Harald da han ble forklart hvordan det lages film fra inne i barndomshjemmet til Odd Børretzen. Den lages i et studio hos Norsk Film på Jar.

Imens samlet norsk filmbransje seg under partyteltene. Blant celebritetene var filmveteranene Arne Skouen, Edith Carlmar, Nils R. Müller og Ivo Caprino. Førstnevnte - som laget «Gategutter» på Jar allerede i 1949 - fikk for øvrig studio A omdøpt i sitt navn, til Studio Arne Skouen, og takket varmt for det.

Ny tid

Kulturminister Anne Enger Lahnstein hadde også vært der før og kunne med kjennermine bemerke til direktør Tom Remlov ved utgangen av studioet:

- Det var her det var julebord, ikke sant?

- Eh... ja, nettopp, så du husker det, sa Remlov.

Ryktene går om at det ikke er alle som husker like mye fra det julebordet.

75 millioner

Gårsdagens fest på Jar vil imidlertid bli husket både vel og lenge. For flere talte om «den nye tida» som skal komme. Remlov opplyste at nybyggene er mer enn gode nok til å huse utenlandske filmproduksjoner.

- Virkelig?

- Ja, hver uke diskuterer vi prosjekter med utlandet.

- Hvem kommer først?

- Vel, nei ikke akkurat konkret...

Men Remlov kunne da i alle fall fortelle om én utenlandsk film som nesten skulle spilles inn på Jar, hadde det ikke vært for at den nå skal spilles inn i Canada.

For Remlovs skyld får vi håpe at den ventede synergieffekten snart viser seg. For byggearbeidene har kostet 75 millioner, og det kan raskt reise seg kritiske røster som spør hvor mye film man kunne ha fått for et tilsvarende beløp.

En ny «Sofies verden», for eksempel.

KONGEN OG FILMKONGEN: Arne Skouen og Kong Harald møtte hverandre i Film-Norges nyoppussete «slott» på Jar.