FEIRING: Ornette Coleman (tv) dukket opp da Sonny Rollins fylte 80 i fjor høst og feiret sim jevnaldring sammen med bl a bassist Chriostian McBride og trommeslager Roy Haynes. FOTO: MYSPACE/CHRISTIAN MCBRIDE
FEIRING: Ornette Coleman (tv) dukket opp da Sonny Rollins fylte 80 i fjor høst og feiret sim jevnaldring sammen med bl a bassist Chriostian McBride og trommeslager Roy Haynes. FOTO: MYSPACE/CHRISTIAN MCBRIDEVis mer

To levende og en død

Sonny Rollins, Charles Lloyd og Jan Johansson i nye musikalske omgivelser.

ALBUM: Lånet av tittelen på Sigurd Christiansens (1891-1947) prisbelønte 1931-roman speiler nye album fra Sonny Rollins (81 år i dag), Charles Lloyd (73) og Jan Johansson (1931-68).

SAKSOFONKOLOSSEN Sonny Rollins' «Road Shows vol. 2» er konsertopptak fra 2010, og høydepunktet er det historiske møtet mellom Rollins og den halvt år eldre Ornette Coleman på konserten som markerte Rollins' 80-årsdag.

SONNY ROLLINS: Modne menn i historisk gigantmøte.
SONNY ROLLINS: Modne menn i historisk gigantmøte. Vis mer

Men albumet byr på mer enn som så.

For gjester dukket opp på The Beacon Theatre i New York denne kvelden. Rollins overlater sine faste musikere Bob Cranshaw (bass), Sammy Figueroa (perkusjon) og Kobie Watkins (trommer) til gitarmester Jim Hall i «In A Sentimental Mood», men så er det klart for «Sonnymoon for Two» med jubilanten pluss Christian McBride (bass) og en annen veteran, Roy Haynes (83 den gang) på trommer.

«Jan Johansson in Hamburg»

Jan Johansson

5 1 6
Plateselskap:

ACT/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Haynes stilte uannonsert, og det samme gjorde Ornette Coleman, som Rollins kaller opp på på scenen fire og et halvt minutt ut i låta.

Fire minutter etter det igjen gjør Ornette sin entré og historien suser: For første gang spiller saksofongigantene Ornette Coleman og Sonny Rollins sammen.

CHARLES LLOYD: Endelig en god gresk nyhet.
CHARLES LLOYD: Endelig en god gresk nyhet. Vis mer

SKJØNT sammen og sammen. Mens McBride/Haynes ufortrødent fortsetter «Sonnymoon...»-kompet, kjører Ornette sin avdeling med en serie kjente Ornette-fraser som bursdagshilsen. Deretter tar de to stilskaperne karakteristiske soli i tur og orden, og forskjellene til tross oppstår en slags stildialog inntil Rollins penser seg inn på temaet etter 20 minutter og får med seg Ornette på de aller siste taktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NÅR sant skal sies, var antakelig synet av de to sammen en større begivenhet enn musikken de skapte der og da. Men albumet viser en stadig vital Rollins og byr dessuten på god gjestemusisering fra trompeteren Roy Hargrove i «Rain Check» og «I Can't Get Started». Det hele er rammet inn av to opptak fra en etterfølgende japanturné der Rollins og hans faste band, inkludert den glitrende gitaristen Russell Malone, gjør «They Say It´s Wonderful» og «St. Thomas.» på vakreste vis.

«Jan Johansson in Hamburg»

Jan Johansson

5 1 6
Plateselskap:

ACT/Musikklosen

Se alle anmeldelser

SAKSOFONISTEN Charles Lloyd har imponert stort med sin kvartett - Jason Moran (piano), Reuben Rogers (bass), Eric Harland (trommer) - de siste åra, og han og bandet holder koken og vel så det i et varmt og inderlig samarbeid med den greske Theodorakis-sangeren Maria Farantouri og hennes landsmenn Socratis Sinopoulos (lyra - gresk strykeinstrument) og Takis Faraziz (piano) på «Athens Concert».

Tradisjonelle greske sanger og komposisjoner av bl a Theodorakis og Eleni Karaindrou veves sammen med Lloyd-låter på en utendørskonsert ved foten av Akropolis, og det følelsesrike, helt originale uttrykket som oppstår er uimotståelig, iallfall for oss som for lengst har kapitulert for fascinasjonskraften i både jazz og gresk musikk.

JAN JOHANSSON: Kjente toner i nye versjoner.
JAN JOHANSSON: Kjente toner i nye versjoner. Vis mer

«JAZZ PÅ SVENSKA»-ikonet Jan Johansson (1931-68) har stadig et stort publikum, og «Jan Johansson in Hamburg» dokumenterer nok en gang pianistens banebrytende versjoner av svensk folkemusikk og moderne grep på amerikanske standardlåter. Opptakene er fra perioden 1964 - 68 og består dels av Johansson i duo med Georg Riedel, dels av duoen i lag med NDR-Studioband og dels med tidas ledende svenske jazzmusikere (inkludert de Sverige-bosatte Bjarne Nerem og Egil Bop Johansen).

Her er en trolsk versjon av «Visa från Utanmyra» og andre «Jazz på svenska»-låter, men også «Nature Boy», «Yesterdays» og en forrykende «3,2,1 - go!» der Johansson slår gnister sammen med et åpenbart inspirert svensk/norsk-lag.

«Jan Johansson in Hamburg»

Jan Johansson

5 1 6
Plateselskap:

ACT/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Det strålende albumet avsluttes av et 1973-opptak der Riedel, Arne Domnérus og Rune Gustafsson går en verdig æresrunde med «Här kommer Pippi Långstrump» - Johanssons siste genistrek før trafikkulykken satte en tidlig dobbeltstrek for en stor musikers liv og karriere.