To mellom himmel og jord

Spåmenn, sjamaner og naturmedisinere. På alternativmessen i Oslo er det mye tro, og mye utrolig.

På plakaten står healer Steinar Gjølstad. Med sine varme hender og guddommelige kraft skal han kunne fjerne nær sagt alle plager du måtte ha.

- Jeg har kommet til jorda for å spre kjærlighet. Det er en kraft som går gjennom meg. Det er vanskelig å forklare, men det blir det samme som akupunktur. Forskjellen er at jeg kan påvirke energibanene bare med hendene, ikke med nåler, sier han.

Med skepsisen i god behold lar forbrukerombud Bjørn Erik Thon (38) healeren legge hånd på ham. Han har en lei hoste og er sår i brystet. Behandlingen varer i 20 minutter. Healerens hender berører skuldrer, nakke, hals og bryst.

- Jeg har en legevenn som sier at han tror på alt som hjelper. Men jeg må ærlig innrømme at jeg er skeptisk, forteller Thon etter sine første 20 minutter med healing noen gang.

Han erkjenner at han føler seg noe særlig annerledes etter behandlingen, og at hosten fortsatt sitter i.

Bjørn Erik Thon (38) er forbrukerombud og grunnleggende skeptisk. Som utdannet jurist vil han helst ha bevis når noe skal tros på.

Sigrunn Kirkeberg Hansen (52) er naturterapeut. Som generalsekretær i Norske naturterapeuters hovedorganisasjon (NNH), har Sigrunn Kirkeberg Hansen stor tro på naturmedisin og alternativ behandling.

Healing

Og hos healeren gikk det bedre med Kirkeberg Hansen. Hun er ifølge Gjølstad mer mottakelig. Hun har latt seg heale før, og har tro på at det virker.

- I begynnelsen kjente jeg ikke noe og trodde ikke at det kom til å ha noe effekt, men på slutten skjedde det noe i halsen, forteller hun.

Hun mener det er utrolig viktig at det nå drives seriøs forskning på folkemedisin. Det er like viktig å avkrefte som å bekrefte virkningen den forskjellige naturterapien har.

Tenke høyt

Hun mener det er et poeng at når stadig flere søker råd og hjelp hos naturterapeuter og healere, tyder det på en svekket tillit og økt avstand mellom folket og skolemedisinen.

- Pasientene opplever mangel på ressurser og tid i helsevesenet. Folk er skeptiske til resistente bakterier og antibiotika. De er mer bevisste på økologi, miljø, og en rein kropp. Og mange får god hjelp av naturmedisinen, mener hun.

På en stand tvers over gangen ser vi Norsk Kornsirkelgruppe.

- Er det ufoer det handler om?, spør hun og går forbi.

- Det er jo mye her som også jeg syns er rart. Men så er det mye uforklarlig som skjer. Det er viktig å ha noen spørsmålstegn hengende, sier Kirkeberg Hansen.

På runden rundt i messelokalene finner forbrukerombudet mange produkter han kunne tenke seg dokumentasjon på.

- En rekke av disse produktene ville utløst krav om dokumentasjon hos Forbrukerombudet, men jeg synes det meste er ganske nykternt presentert. Det er de produktene som tilbyr behandlende effekt vi er mest kritiske til. Det som gir deg mer energi, vitalitet, balanse, harmoni og slikt er vanskeligere å kreve dokumentasjon for. Kanskje det er bevisst at mange har lagt seg på et abstrakt nivå, foreslår Thon.

Ved messas inngang sitter den kinesiske spåmannen Henning Hai Yang Lee. Han spår i framtida i 15 minutter for 350 kroner og er ifølge den oransje plakaten rett og slett verdens beste spåmann.

- Det er vel å ta veldig hardt i, sier Kirkeberg Hansen.

Også Thon er tvilende til kineserens påstand om seg selv.

- Det er en saftig påstand. Jeg tror ikke jeg trenger å kommentere noe utover det, sier han.

Noen av «hjelperne» på messa har en betydelig høyere timelønn enn ordinære hjelpearbeidere. Yang Lee synes ikke journalisten har særlig stor munn og mener det tyder på at hun er litt beskjeden.

- Jeg er også verdens dyreste spåmann, bekrefter Yang Lee med et smil.

Han er raus med spådommene.

- Du får minst tre barn og den førstefødte blir ei jente. Din kjøttfulle, kompakte nese tyder på at du har god økonomisk sans og at du burde være din egen sjef. Føflekken i panna er ditt tredje øye og betyr at du er livsglad og en god kokk, smigrer spåmannen.

Ikke like heldig for mitt nåværende forhold slår han også fast at jeg kommer til å få en ny romanse.

Litt lenger bort i gangene flaprer det i tarotkort. Lisbeth Vium ser også at journalisten får tre barn. I tillegg vil hun skaffe seg en hest.

På runden rundt treffer vi Åse Rigmor Slettvik som forteller om avdøde Bruno Grønings healende kraft. Ole Skjerbæk Madsen i bevegelsen «I Mesterens Lys» healer journalistens hjerte, og vi blir tilbudt informasjon i auraendring.

Kostbart

- Står det i forhold til varen når det koster 200- 300 kroner for å bli spådd eller healet i 15- 20 minutter?

- Nei, jeg synes prisene er i overkant, sier Kirkeberg Hansen.

- Tror du det er mange som blir lurt?

- Det er mye som jeg synes virker som en omvei og et feilspark, men for mange kan det være begynnelsen til å bevege seg inn på en ny vei. Det er nettopp dette som er kjernespørsmålet. Hvis folk mener de får hjelp av det må vi respektere den enkeltes ønsker, mener naturterapeuten.