To norske filmdebutanter til Sundance-festivalen

Eskil Vogts «Blind» og Mona Fastvolds «The Sleepwalker» skal konkurrere om priser på Robert Redfords filmfestival.

(Dagbladet): Festivalen i Utah er USAs viktigste for uavhengig film, hadde i mange år Robert Redford som leder og sto i sin tid for gjennombruddet til regissører som Quentin Tarantino, Paul Thomas Anderson, Darren Aronofsky og Jim Jarmusch.

Tidligere har totalt 11 norske langfilmer vært på Sundance - «Død Snø», «Trolljegeren» og «Oslo, 31. august» er blant dem som fikk god mottakelse her.

Når neste års festival går av stabelen 14. januar er det med to nye, norske filmer på programmet - begge laget av lovende debutanter.

«Enestående» «Blind» er Eskil Vogts første som regissør, selv om 39-åringen tidligere har jobbet tett med Joachim Trier og medmanusforfatter på både «Reprise» og «Oslo».

Dagbladet kan i dag eksklusivt presentere den første traileren for filmen, som skal konkurrere i programmet for internasjonal film og ble plukket ut i konkurranse med 2000 filmer fra hele verden.

DEBUTERER PÅ SUNDANCE: Filmskaper Eskil Vogt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DEBUTERER PÅ SUNDANCE: Filmskaper Eskil Vogt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det skjer ikke ofte at teamet vårt er så samstemmig enige om en film. Vi beundrer «Blind» for dens intelligens, formmessige oppfinnsomhet, milde filosofiske undertoner, filmatiske sjarm og ikke minst filmens emosjonelle tyngde. Dette er en sjelden film og som debutfilm helt slående, sier programsjef John Nein i Sundance-festivalen i en uttalelse Dagbladet har fått via produksjonsselskapet Motlys.

«Blind» har vært klar siden i sommer og skulle egentlig ha norsk premiere i september, men ble utsatt nettopp for å kunne komme med på noen av de store, internasjonale festivalene. Det har klaffet bra.

- De inviterte oss eksepsjonelt tidlig. Det virket nesten som om de var redd for at andre festivaler skulle komme dem i forkjøpet. sier produsent Hans-Jørgen Osnes.

Stort for en filmelsker Regissøren har tidligere sagt til Dagbladet at ambisjonen med «Blind» var å lage en intelligent film som likevel når ut til et bredt publikum. Ellen Dorrit Petersen spiller ei kvinne som blir blind i voksen alder, knapt nok beveger seg utenfor leiligheten, og mistenker at ektemannen (Henrik Rafaelsen) er hjemme og spionerer på henne når han egentlig skal være på jobb.

- Jeg gleder meg stort til endelig å få vist filmen til et publikum. At det skjer første gang på et sted så viktig for moderne filmhistorie som Sundance, er selvfølgelig ekstra stort for en filmelsker som meg, sier Vogt.

Familiedrama Den andre norske filmen på Sundance er satt opp i programmet for amerikansk film, siden den er engelskspråklig, har flere amerikanske skuespillere og er tatt opp i Massachusetts med amerikansk crew og medprodusent.

DEBUTERER PÅ SUNDANCE: Filmskaper Mona Fastvold. Foto:  Christopher Lane / Dagbladet
DEBUTERER PÅ SUNDANCE: Filmskaper Mona Fastvold. Foto: Christopher Lane / Dagbladet Vis mer

Det dreier seg om Mona Fastvolds psykologiske familiedrama «The Sleepwalker», med Gitte Witt («Pornopung») i hovedrollen og Christopher Abbott - «Charlie» i «Girls» - i en annen sentral rolle.

Fastvold har tidligere vært skuespiller i en rekke norske TV-serier, deriblant «Hotel Cæsar», og har regissert musikkvideoer for blant andre Sondre Lerche, som hun var gift med fra 2005 til de skilte lag i høst.

HOVEDROLLE: Gitte Witt spiller mot «Girls»-stjerna Christopher Abbott i «The Sleepwalker». Foto. Nina Hansen / Dagbladet
HOVEDROLLE: Gitte Witt spiller mot «Girls»-stjerna Christopher Abbott i «The Sleepwalker». Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer