NOMINERT PRISVINNER: Forfatter Per Petterson (t.h.) er den ene av to nominerte nordmenn til Nordisk Råds litteraturpris. Han vant nylig Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur med boka «Jeg forbanner tidens elv», her overrakt av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell. Foto: KYRRE LIEN / SCANPIX
NOMINERT PRISVINNER: Forfatter Per Petterson (t.h.) er den ene av to nominerte nordmenn til Nordisk Råds litteraturpris. Han vant nylig Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur med boka «Jeg forbanner tidens elv», her overrakt av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell. Foto: KYRRE LIEN / SCANPIXVis mer

To norske kan få Nordisk Råds Litteraturpris

Per Petterson og Øyvind Rimbereid.

Per Petterson og Øyvind Rimbereid er de to norske forfatterne som er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2009. Til sammen tolv forfattere fra de nordiske land ble nominert mandag.

— Her sto jubelen i taket da vi fikk vite det. Vi ringte straks Per Petterson og fortalte ham det. Han var veldig glad, forteller markedssjef Elisabeth Steen i Forlaget Oktober. Petterson har utgitt både årets roman «Jeg forbanner tidens elv» og tidligere bøker på Oktober.

Årets bok, som er nominert til Nordisk Råds pris, er nå trykket opp i 35.000 eksemplarer og er en av høstens bestselgere.
Stort å bli nominertForfatteren Øyvind Rimbereid (42) er også svært glad over nominasjonen, som kom ganske uventet.
— Jeg var ikke klar over at jeg var aktuell. Jeg ser på meg selv som en relativt ung forfatter, og har vel nærmest tenkt at dette er noe som kan dukke opp på et senere tidspunkt i livsløpet, sier Rimbereid.
— Det er mange nominerte, så sjansen for å få prisen er vel ca. 8 prosent. Men bare det å bli nominert er en stor ting i seg selv. Og særlig når en kommer i så godt selskap som med Per Petterson, sier Rimbereid til NTB.
Dikt og romaner— Vi synes det er veldig hyggelig at Øyvind Rimbereids bok «Herbarium» er nominert. Det er da også en enestående bok han har skrevet, sier forlagsredaktør Morten Moi i Gyldendal.
Han forteller at «Herbarium» inneholder dikt med stor spennvidde. Spennvidde er det også over Rimbereids forfatterskap:
— Han har på en måte hatt en karriere som har vært motstrøms — han begynte med å skrive prosa på bokmål og fikk sitt første skikkelige gjennombrudd da han gikk over til å skrive dikt på rogalandsdialekt.
TalentRimbereid debuterte i 1993 og ga ut en roman og to novellesamlinger før han skrev diktsamlingen «Seine topografiar» i 2000. Der bruker han dialekt, og fødebyen Stavanger står sentralt i boken.
— Gyldendal har gitt ut alle bøkene. Allerede da vi fikk den første boken i 1993 så vi at Rimbereid var et åpenlyst talent, sier Moi, som er spesielt glad for at en norsk diktsamling er nominert denne gang.
I dag bor Rimbereid i Bergen. Ved siden av å være forfatter, underviser han på Skrivekunstakademiet. Han har mottatt flere priser for de tidligere utgivelsene sine, og har fått Brage-prisen for «Herbarium» som nå også er nominert til den høythengende Nordisk Råds litteraturpris.
SuksessforfatterPer Petterson (56) gjorde stor suksess med boken «Ut og stjæle hester» som kom i 2003, og han har mottatt en rekke priser for boken, som er solgt i 250.000 eksemplarer i Norge og det dobbelte i utlandet.
— Selv om han har mottatt mange priser, er det en stor ære å bli nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Vi er veldig stolte av Per Petterson og den nye boken, som vi synes er høstens beste bok, forteller markedssjef Steen i Oktober.
— Det er en strålende roman han har gitt ut i år. Den handler om hovedpersonen Arvid og hans forhold til sin mor. Det er et fantastisk morsportrett, gripende, veldig godt fortalt. En tenker på boken lenge etter at en har lest den, sier Steen.
PrisenNordisk Råds litteraturpris er på 350.000 kroner, og det gjenstår en lang prosess før en av de tolv nominerte forfatterne kan motta prisen. Den 3. april neste år vil en bedømmelseskomité kåre vinneren. Deretter skal prisen deles ut på Nordisk Råds sesjon i Stockholm 26. — 28. oktober neste år.
Foruten de to norske forfatterne, er det nominert to forfattere/bøker fra Sverige, Danmark, Finland og Island og en fra Færøyene og Grønland.

(NTB)

OGSÅ NOMINERT: Også Øyvind Rimbereid, som er en av de to norske nominerte til Nordisk Råds litteraturpris, fikk en Bragepris i kategorien poesi med boka «Herbarium». Foto: KYRRE LIEN / SCANPIX
OGSÅ NOMINERT: Også Øyvind Rimbereid, som er en av de to norske nominerte til Nordisk Råds litteraturpris, fikk en Bragepris i kategorien poesi med boka «Herbarium». Foto: KYRRE LIEN / SCANPIX Vis mer