To NRK-journalister har sagt opp

De ansatte protesterer mot radiokutt.

(Dagbladet.no): I forrige uke presenterte NRK-ledelsen planer om å kutte 5,3 millioner kroner i radiodivisjonen. Konkret foreslås seks stillinger fjernet, i tillegg til en rekke forandringer i programmet.

Sparingsplanen har ikke gått upåaktet hen. Rundt 80 ansatte har sendt NRK-ledelsen reaksjoner på e-post - de fleste fra ansatte i Dagsnytt - og det kommer stadig inn flere.

- Samtlige er opprørt over det de mener er en slakt av programpostene Dagsnytt og Alltid Nyheter, forteller klubbleder for Dagsnytt, Rolf Johansen, til Dagbladet.no.

Har sagt opp

- De ansatte er ikke så opptatt av at det vil forsvinne noen stillinger, men av at vi med dette vil ødelegge produktet. Vi mener kuttene vil ødelegge innholdet for lytterne, fortsetter han.

Klubblederen representerer de om lag 130 organiserte fra Dagsnytt og Alltid Nyheter.

To journalister har allerede sagt opp sine stillinger i protest mot kuttplanene. En av dem har lang fartstid i Alltid Nyheter, den andre er vikar.

- Man kan ikke gå inn og kutte så dramatisk på radio uten å ha sett helheten. Vi mener vi må se på helheten i nyhetsdivisjonen. Å lage radio er kjempebillig, mens tv koster mer. Klubbene for radio, tv og nett må i fellesskap se på hele konteksten, for å se hvor vi kan spare penger, sier han.

VIL LYTTE TIL FORSLAG: Nyhetsredaktør i NRK Gro Holm mottar stadig nye reaksjoner fra de ansatte. - Det er relativt få som har kommet med konkrete forslag, men vi er selvsagt opptatt av å få med de ansatte i prosessen, sier hun. Foto: NINA HANSEN
VIL LYTTE TIL FORSLAG: Nyhetsredaktør i NRK Gro Holm mottar stadig nye reaksjoner fra de ansatte. - Det er relativt få som har kommet med konkrete forslag, men vi er selvsagt opptatt av å få med de ansatte i prosessen, sier hun. Foto: NINA HANSEN Vis mer

I tillegg til de ansattes e-postkampanje, har også støttegruppa «Behold Verden i dag!» oppstått på Facebook. Den har hittil fått 265 medlemmer.

Ingen vei tilbake?

Torsdag skal klubben og ledelsen møtes for å diskutere kuttene, og i morgen skal klubben møte direktøren og få presentert økonomien bak kuttene.

- Dere har ikke sett tallene som ligger til grunn for kuttene?

- Vi har bare sett sluttstreken, vi har ikke sett detaljene.

- Finnes det et rom for å forhandle kuttforslagene?

- Vi håper det, men ledelsen gir ikke inntrykk av det, sier Johansen.

- Og de to journalistene som har sagt opp, er det ingen vei tilbake for dem?

- Jeg håper det kan ordne seg, men det virker om om de har bestemt seg, forteller Johansen til Dagbladet.no.

Mindre vikarbruk

NRKs nyhetsdirektør Gro Holm mener kuttenes omfang ikke må overdrives.

- Sammenlikner du dette med hva kolleger i andre medier må gjennom, er ikke dette veldig dramatisk. Sju-åtte stillinger er tross alt under ti prosent for både Dagsnytt og NRK Alltid Nyheter til sammen, sier hun til Aftenposten.

- De ansatte forholder seg til at seks stillinger skal vekk, men til Aftenposten sier du sju-åtte?

- Antallet vet vi ikke helt ennå. Men det dreier seg uansett om å redusere vikarbruken, ikke antallet fast ansatte, sier Holm til Dagbladet.no.

Kutter mer i tv

Hun sier det først og fremst dreier seg om kutt i teknisk personell.

- Men med sammenslåingen av programposter, mener de ansatte at lytternes tilbud blir dårligere?

- Jeg tror ikke lytterne vil merke noen forskjell - bortsett fra samkjøringen om morgenen, men den har vi snakket om lenge, er svaret fra nyhetsredaktør Holm.

- Klubbleder Johansen mener dere bør se helheten med tv, nett og radio under ett, og ikke kutte i radio isolert?

- Vi har også kuttet masse i tv, mer enn de fem millionene vi vil kutte i radio.

- Er dere villige til å forhandle med klubben?

- Når vi skal iverksette kutt på fem millioner kroner, er det klart vi vil ta imot innspill, avslutter Holm.

BRUKER E-POST SOM AKSJONSMIDDEL: Klubbleder Rolf Johansen har oppfordret de ansatte til å sende e-post til NRK-ledelsen. - Problemet er at ledelsen går inn og gjør kutt direkte i mikrofonen. Vi tror det går an å spare uten å gjøre dette.