To Oscar til Hallström

Lasse Hallström kan bli grossist i Oscar-statuetter. Halvveis i utdelingen hadde filmen Siderhusreglene vunnet to av de sju prisene den var nominert til.

Michael Cain fikk prisen for beste mannlige birolle og forfatteren John Irving stakk av med sin Oscar for beste manus.

Hallström sa før seremonien at han ikke blir for skuffet hvis han ikke vinner prisen for beste regi, men at det ville være en skandale hvis Irving ikke vant prisen for beste manus.

Caine hadde kanskje den beste takketalen i løpet av kvelden. Som en eldre respektert gentleman ble han hyllet med stående applaus og han tok imot prisen av sin landskvinne, Dame Judi Dench.

- Jeg føler meg ikke som en vinner, men som en overlevende blant de nominerte, sa Caine henvendt til de andre nominerte.

- Jeg er her for å representere alle dere som er nominert.

Trodde ikke på seier

Caine var overrasket over å vinne og rørt til tårer. Han tok til å prate mens hans skjelvende hender holdt så godt de kunne rundt den gullforgylte statuetten.

- Ærlig talt trodde jeg at Haley Joel Osment skulle vinne. 11-åringen har sjarmert en hel verden med sin rolle i filmen Den Sjette Sansen, der han spiller mot Bruce Willis.

Hard nominasjon

Caine var nominert sammen med Tom Cruise, Jude Law, unge Haley Joel Osment fra Den Sjette Sansen og Michael Clarke Duncan. Caine som er født i 1933 heter egentlig Maurice Joseph Micklewhite. Han debuterte i filmen Sailor Beware i 1956. Han ble aldri kreditert for rollen han hadde i filmen, like fullt var det han som spilte. Til sammen har Caine spilt inn i over 100 filmer siden den gang. Og han gir seg ikke. Han har allerede sagt ja til å delta i fem nye filmer som kommer på lerrettene i år og neste år.

Nattens pris til Caine var hans andre i Oscar-sammenheng. Han har blitt nominert tre ganger i kategorien beste skuespiller, i 1966 for hovedrollen i Alfie, så for hovedrollen i Sleuth i 1972, og i 1983 for sin rolle i filmen Educating Rita. Så i 1986 vant han pris for beste mannelige birolle i filmen Hannah and Her Sisters. Dette gjentok han i natt for rollen sin i filmen The Cider House Rules av svenske Lasse Halmström.