To på bok- toppen

- Hadde Ragnar Kvam jr. levert manuskriptet sitt i tide, ville han kortet godt inn på forspranget til den suverene vinneren på bokhandlernes bestselgerliste: Gro Harlem Brundtland. Vi har flere ganger vært utsolgt for boka hans. Trykkeriet på Gjøvik arbeider på overtid og leverte i går kveld fjerde opplag.

De 15 beste

Hjertesukket kommer fra avdelingsleder for skjønnlitteratur i Nordlis bokhandel i Oslo, Borgar Aspheim.

I går opplevde han enhver bokhandlers drøm: Årets to suverene topper på salgslistene satt midt i lokalet og signerte sine bøker til glede for bokelskerne.
Litt beskjemmet i skjegget innrømmer den tidligere Dagblad-journalisten Ragnar Kvam sin brøde:

- Jeg hadde vel en absolutt siste frist for levering 1. september. Det kan godt hende vi var inne i oktober før jeg leverte siste bit. Men det var så mye som skulle sjekkes og dobbeltsjekkes, så jeg kunne rett og slett ikke sende tingene fra meg før.

Glad for boka

Wanda Heger er en av mange som vil ha Ragnar Kvam jr.s bok med dedikasjon til et barnebarn.

- Jeg er glad for denne boka. Hjalmar Johansen får nå den bauta han fortjener.

- Det er åpenbart at vi aldri har vist den nødvendige forståelsen for hans skjebne, sier Wanda Heger som selv viste et sjeldent heltemot under siste verdenskrig, og som siden i mange år har arbeidet for rettferd for krigsveteraner.

Også nestoren innen norsk polarvirksomhet, Helge Ingstad (97) har godord til boka og forfatteren.

- Dette er en sjeldent god bok, utvilsomt den beste innenfor sin sjanger på mange tiår.
- Personlig er jeg mest imponert over komposisjonen, den dramaturgiske oppbyggingen Kvam har skapt, og hans troverdighet i forhold til kildene. Jeg ser det som opplagt at denne boka også får et langt liv etter jul, sier Ingstad.

Nest siste uke før jul solgte Kvam flere bøker enn Gro. Denne uka gjeninntok hun salgstoppen, godt hjulpet av at Kvams bok har vært utsolgt flere steder.

Hun kom til Nordlis bokhandel etter at Kvam hadde signert så blekket sprutet, og på Dagbladets anmodning signerte de sine bøker for hverandre.

Gro har pådratt seg seneskjedebetennelse i høyre arm etter signeringsferden land og strand rundt. Nå går det bedre for eksstatsministeren.

- Jeg går på Napren, som demper betennelsen. Og når jeg er ferdig her, drar vi rett til hytta på Mylla for å feire jul sammen med familien. Der skal jeg ikke skrive et ord, ler hun opprømt og glad.

UTVEKSLER NAVNETREKK: Nummer en og to på bokhandlernes bestselgerlister: Gro Harlem Brundtland og Ragnar Kvam jr. signerer bøker for hverandre.
Gro harlem Brundtland