BARN: Familien Bakr sørger over tapet av fire gutter, mellom 7 og 12 år gamle, som ble drept i et israelsk luftangrep på onsdag. Foto: Mohamed Abed / AFP / NTB Scanpix
BARN: Familien Bakr sørger over tapet av fire gutter, mellom 7 og 12 år gamle, som ble drept i et israelsk luftangrep på onsdag. Foto: Mohamed Abed / AFP / NTB ScanpixVis mer

To skyldige, men bare en okkupant

Håpet er lite og forventningene er små når enkelte regjeringsmedlemmer ikke ser på Israel som en okkupasjonsmakt.

Meninger

Israel har sin fulle rett til å forsvare seg fra alle terrorhandlinger, akkurat på lik linje med hvilket som helst annet land. Men Netanyahu og hans høyrevridde regjering viser intet annet enn forakt og hat overfor palestinere i forsøket på å eliminere Hamas. Det må kunne forventes mer ansvarlighet og medmenneskelighet fra et demokratisk land med et avansert militærapparat.

Hamas på sin side må kritiseres for manglende virkelighetsoppfatning om dagens situasjon, og må erkjenne at de ikke taler for palestinernes frihet ved å skyte opp raketter. Særlig ikke når motbølgen rammer uskyldige barn og kvinner. Daglig vitner vi til horrible reportasjer og bilder fra Gazastripen hvor uskyldige barn blir ofre for IDFs storoffensiv mot Hamas.

Men Hamas’ raketter er et resultat av Israels annektering av palestinsk jord i 1967 med alle påfølgende konsekvenser. For å sitere Kåre Willoch:

«Man har gjort kritikk mot overgrep virkningsløs ved konsekvent å rette den mot undertrykkere og undertrykte samtidig. Når overgrepene skaper ekstremisme blant de undertrykte, brukes det som bevis for at undertrykkelsen er berettiget. Når de undertrykte reiser seg, understreker man undertrykkernes rett til selvforsvar».

Børge Brende og norsk lederskap for den internasjonale giverlandsgruppen AHLC har en betydningsfull rolle i det humanitære arbeidet, men dette løser dessverre ikke konflikten.

Nylig ble sanksjoner mot Russland skjerpet av USA og EU på grunn av brudd på folkeretten da landet annekterte krimhalvøya i Ukraina. Hvorfor er Israel- Palestinakonflikten et unntak?

Fordi tross Israels brudd på 79 FN-resolusjoner, har Israels okkupasjon sjeldent blitt ansett som brudd på folkeretten. For å få en endelig slutt på konflikten må verdenssamfunnet først erkjenne at okkupasjonen bryter med folkeretten før det videre iverksettes sanksjoner i regi av FN. Her må også den norske delegasjonen spille en like aktiv rolle som i AHLC.

Håpet er lite og forventningene er små når enkelte regjeringsmedlemmer ikke ser på Israel som en okkupasjonsmakt. Eksempelvis da FrPs utenrikspolitisktalsmann delte en skammelig karikaturtegning, som utenriksministeren ennå ikke har tatt en sterk avstand fra.

Fram til noe banebrytende skjer, må det i det minste være lov å felle tårer hver gang vi ser reportasjer hvor uskyldige barn blir drept under israelske flyangrep.