OMFATTENDE UNIVERS: Natalie Dormer og Diana Rigg i en scene fra «Game of Thrones.» Foto: AP/HBO, Macall B. Polay/ NTB Scanpix
OMFATTENDE UNIVERS: Natalie Dormer og Diana Rigg i en scene fra «Game of Thrones.» Foto: AP/HBO, Macall B. Polay/ NTB ScanpixVis mer

To svensker holder orden på denne gjengen

Verdens fremste eksperter på «A Game of Thrones»-universet - foruten forfatteren George R.R. Martin selv - bor i Sverige.

Paret Elio Garcia og Linda Antonsson bor i Nödinge, et lite tettsted utenfor Göteborg. De møttes i 1995 gjennom et «Ringenes Herre»-rollespill på nett, og Garcia flyttet til Sverige fra Miami i 1999.

- Det var hun som introduserte meg og sa «det finnes en fantastisk bok du må lese, forteller han til TT.

Det var altså «A Game of Thrones», og deretter rullet ballen. I 16 år har de to samarbeidet med George R.R. Martin, og nitidig katalogisert alt som angår bokserien på nettstedet Westeros.org, verdens største ressurs for fans av serien.

Det ble en heltidsjobb: I dag er de jevnlig i kontakt med George R.R. Martin, de faktasjekker hans utkast, er rådgivere for fjernsynsserien og foreleser om fantasy ved Göteborgs universitet

Og siden 2004 har de arbeidet med et bokverk, kalt «The World of Ice and Fire». Teksten, skrevet i samarbeid med Martin, er akkurat ferdig og den utkommer i oktober. Den angivelig rikt illustrerte boken sies å være en historieskriving over Martins verden i stil med J.R.R. Tolkiens «Silmarillion».

Kan bli redningen Det svensk-amerikanske - og systematiske - paret kan bli et lyspunkt for fans som bekymrer seg for hva som kommer til å skje videre i «Game of Thrones». For det å elske bøkene til George R.R. Martin krever tålmodighet:

«A Game of Thrones», den første boken av angivelig syv totalt i serien som er kalt «A Song of Fire and Ice», begynte han å skrive i 1991. Den utkom i 1996, og fikk følge av «A Clash of Kings» i 1998, «A Storm of Swords» i 2000, «A Feast for Crows» i 2005 og «A Dance with Dragons» i 2011.

Den sjette boken, «The Winds of Winter», har Martin tumlet lenge med. Men hans britiske forlegger meldte tidligere i år at den defintivit ikke kom før 2015. Han hadde tittelen på bok syv klar i 2006, «A Dream of Spring».

Bokserien har solgt i over 25 millioner eksemplarer, og ble til den populære HBO-serien «Game of Thrones», der fjerde sesong har premiere 7. april på C More og HBO Nordic.

Ingen korte svar Dermed har George R.R. Martin fått en kamp mot klokken. Ekspertene er enige: Fjernsynseposet kommer snart til å ta igjen forfatterens bøker. Og hva skjer når verdens mest populære TV-serie mangler en slutt?

Også den kommende guiden de skriver på, er mange år forsinket: Forlaget ville ha den i hånden i 2005.

- Vår tanke var å skape en sammenhengende fortelling om Westeros' historie fra bøkene. Det skulle gå raskt, George skulle bare svare på noen korte spørsmål, sier Linda Antonsson.

- Så feil vi tok! På første spørsmål om slekten Targaryens historie skrev George over 100.000 ord. Vi spurte om en øy som nevnes i forbifarten, og fikk 30 sider. Den fantasien til George! Når han drar i gang klarer han ikke å slutte, sier Elio Garcia og rister på hodet.

Må ha inspirasjon Om kritikken som har vært rettet mot den saktearbeidende og impulsive forfatteren, som gjerne begynner på noe helt annet enn å skrive ferdig sitt epos, svarer de at erfarne fantasylesere er vant til å vente. Men ifølge Garcia sluttet bøkene å være en subkultur for fantasyfans da TV-serien dukket opp.

- Vi er også svært urolige over at TV-serien beveger seg så raskt. At den kommer til å få HBO sin slutt, og ikke Georges, sier han og tror at forfatterens «eneste håp» er at de gjør åtte sesonger, og ikke syv, som det er nevnt nå.

George R.R. Martin tror selv at fjernsynsserien kommer til å få en egen slutt, løselig basert på hans notater. Fortsatt er det tre år til serien skal nærme seg slutten. Om ikke det er god tid? Elio Garcia trekker på skuldrene og fastslår:

- George elsker tidsfrister. Han elsker lyden de lager når de suser forbi.

Ifølge Linda Antonsson er han «helt verdiløs» på å forutsi hvor lang tid et prosjekt tar, men det handler ikke om farten hans, sier hun.

- Han kan skrive ut 30.000 ord på en dag, når han skriver. Men han må ha inspirasjon.

(NTB)