POPULÆR: Kø utenfor tronsmo bokhandel i forbindelse med at Donald Duck-tegner Don Rosa signerte bøker og blader. Foto: Frank Karlsen /Dagbladet
POPULÆR: Kø utenfor tronsmo bokhandel i forbindelse med at Donald Duck-tegner Don Rosa signerte bøker og blader. Foto: Frank Karlsen /DagbladetVis mer

To tanker om Tronsmo

Hvorfor redde kloden hvis man ikke kan ta vare på Tronsmo?

Meninger

Tronsmo har fått brev om at de må ut. Hos meg utløser det to tanker jeg sliter med å ha i hodet samtidig.

På dagtid jobber jeg med å redusere bygningers miljøbelastning. Av de bygningene som allerede finnes vil anslagsvis 80 prosent fremdeles eksistere i 2050. For å nå målene om energi- og utslippsreduksjoner må derfor den eksisterende bygningsmassen oppgraderes til å bli mer miljøvennlig. Man kan sikkert si mye om eiendomsbransjen, men de siste åra har de begynt å satse på miljø. Entra er blant annet en av partnerne i Powerhouse-samarbeidet. De gjør ikke det fordi de må, men fordi de ser at de kan tjene penger. Man snakker om økonomisk bærekraft og ser at den går hånd i hånd med den grønne, brundtlandske bærekraften. For sånne som meg, som tjener pengene våre i det private men samtidig er bekymret for kloden, er dette vel og bra. Se for eksempel på solenergi-boomen. Markedskreftene bidrar til at stadig mer av verdens energiproduksjon blir mer miljøvennlig.

Men privat er jeg mildt sagt skeptisk. Tronsmo passer ikke inn i nye, freshe lokaler. Tronsmo kler de rufsete omgivelsene. Virkeligheten likner jo ikke på den nyoppussede vinkelgården på Majorstuen, men på gården Christian Augusts gate - litt rufsete men med et solid kulturelt fundament.

For tilværelsen handler om mer enn bunnlinje og togradersmål. Innen byutvikling snakker man om det tredelte bærekraftsbegrepet. I tillegg til penger og miljø trekkes også det sosiale aspektet inn. Hensynet til menneskene. Universell utforming er lovfestet, men å det bevare kulturelt mangfold i form av nisjebutikker er ikke ivaretatt av noen forskrift. Og det er kanskje her det glipper. Bransjen ser at miljø er penger, men kultur?

Jeg kjenner ikke til prosessen i detalj, men jeg har skjønt at frontene er steile og at Entra ønsker å bygge med tanke på jurdisisk fakultet og at det ikke rom for Tronsmo i deres planer. Vi kan skrive under på opprop så mye vi orker, men vi kan ikke hindre en eier i å forvalte bygningen sin som hun ønsker. Daglig leder hos Tronsmo sier at de ikke har råd til å leie et annet sted i Oslo sentrum. De har med andre ord en gunstig avtale i dag - en form for subsidiering. Har vi ikke en riking som ser at Tronsmo er mer verdt enn fotballag og skulpturpark?

Inntil videre får jeg slite med følgende på vei mellom jobb og hjem: Vi må oppgradere bygningsmassen for å redde kloden, men hvorfor redde kloden hvis man ikke kan ta vare på Tronsmo?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.