To tårn - mange lysglimt

JOMFRULAND (Dagbladet): Det er ikke bare fyrtårnet som blinker på Jomfruland i sommerkvelden. Nå er det også et fyrverkeri av en festival på øya. Teaterforestillinger og toppartister «tårner» seg opp.

I kveld kommer standupkomiker Dagfinn Lyngbø. Han avslutter det som har vært en festivaluke med kjente artister på den forblåste rullesteinsøya ytterst i Kragerøskjærgården. Hytteeiere, båtfolk og fastboende har fått et kulturtilbud knapt noen skjærgård her i landet kan konkurrere med sommerstid.

  • Det begynte så smått for fem år siden i en privat hage i nærheten av Jomfruland fyr. Skiensbandet Haugen og Endre skapte liv og moro for feriegjestene. Så kom Ole Paus tilfeldigvis innom. Han var på båtferie. Ole «på pirattokt» falt for øya midt mellom hav og himmel. For tre år siden sto han på scenen under fyrtårnet.

Siden har han kommet hver sommer og vil fortsette med det. I år er det blitt en festival en hel uke til ende. Etter Ole Paus kom Jan Eggum og Jonas Fjeld. Alle artistene har trukket flere hundre mennesker på sine konserter.

  • Dette er også en sommeruke med mye moro for barna. Hver dag har teatergruppa Bazar spilt forestillingen «Lyver du, Peer?» Det er en interaktiv forestilling der barna får delta i den unge Peers fantasiverden og anledning til å skremme ham i Dovregubbens hall. Bazarteatret består av seks nyutdannede skuespillere.

- Jomfruland er lys, lyd og lukt. Øya gjør ett eller annet med deg, også med artistene, sier initiativtaker og arrangør Trond Bratsberg til Dagbladet.

I samarbeid med kulturavdelingen i Kragerø kommune har han tenkt å gjenta det suksessfylte konseptet hver sommer framover.

  • - Vi vil gi folk en kul sommerferie. Det skal ikke være nødvendig å reise til byen for å oppleve kvalitetsunderholdning. På øya møter vi bare velvilje, sier Bratsberg.

På Jomfruland er bemanningen på fyret nedlagt, men i en hektisk sommeruke blir området bemannet av kjendisartister. Kultur og natur møtes. Øya helt ute i havgapet har 70 fastboende, 200 hytter og daglig besøk av tusenvis av turister. Og - øya er kanskje det stedet her i landet som har flest soldager.

  • Så skinte sola også da artistene trillet inn på fyrtårntunet denne uka.

«Kor er alle helter hen,» sang Jan Eggum. Og svaret var gitt. Det viste publikum med all tydelighet. Og de som trenger mer varme og humor - standupkomiker Dagfinn Lyngbø er her i kveld...

  • Neste år kommer det flere artige fyrer under fyrtårnene enn Paus, Fjeld og Eggum.

Men ikke D.D.E. og ikke Smokie.