«To tårn» mørk og sterk

Dagbladet møtte «Ringenes herre»-stjernen Elijah Wood i New York.

NEW YORK (Dagbladet): - Ja, det er et sammentreff, men tittelen er Tolkiens egen fra 1954, den har ingenting med terror mot to tårn i New York å gjøre. Hele Tolkien-trilogien handler om det godes kamp mot det onde, slik er det mulig å se en sammenheng, sier Elijah Wood.

Elijah Wood er oppglødd, han har nettopp sett noen av scenene fra den andre «Ringenes herre»-filmen, «To tårn». Han og de andre skuespillerne var så begeistret at kuttene måtte spilles flere ganger for dem.

Om noen måneder - 18. desember - har filmen verdenspremiere. En forhåndsombrust begivenhet alle Tolkien-elskere ser fram til med grenseløs forventning.

Frodo

Dagbladet møter 21-åringen som er kjent verden over som Frodo på fasjonable Hotel Regency på øvre Manhattan. I en utvasket rød T-skjorte, med skulderveske, en flaske vann og en blåbærmuffin sitter han og vipper ytterst på en hotellstol.

Han har bak seg formidabel filmsuksess. Den første «Ringenes herre»-filmen «Ringens brorskap» har spilt over 3 milliarder kroner, er sett av et utall mennesker og har fått rikelig med filmpriser.

Elijah ser ut som en guttunge, men er betydelig høyere enn hobbit-størrelsen i filmen. Han er hyggelig og snakker på både inn og utpust om filmproduksjonen. Elijah har spilt film siden var åtte år. Han var barnestjernen som ble voksen med Tolkien-filmene. Før dem hadde han medvirket i filmer som «Flipper» , «Deep impact» og «The War» .

Ikke nervøs

- Etter den enorme suksessen med den første «Ringenes herre»-filmen, må du vel være litt nervøs for mottakelsen av nummer to?

- Nei, jeg var mye mer på tuppa forrige gang. Da ante vi ikke om filmen ville nå fram, om publikum ville forstå at dette var noe mer enn handling og action. Jeg ble veldig imponert over hvilken moden mottakelse filmen fikk. Hvordan folk lot filmen få berøre seg. Mest redd var jeg for å skuffe alle Tolkien-lesere, de ville være de mest kritiske. Men også det gikk bra, sier Elijah.

Sammenheng

Nå er han dødspent på å få se hele filmen «To tårn» i sammenheng. Den teknisk kompliserte produksjonen gjør at hver enkelt skuespiller i grunnen bare kjenner sin egen rolle. Data-animasjon, miniatyrer og allehånde tekniske triks er brukt igjennom hele filmen. For eksempel var Frodos forhold til den onde Gollum ikke så lett å spille. Frodo har ringen som Gollum tapte, og kampen mellom de to er en sentral del av filmen. Men Gollum er ingen konkret menneskeskikkelse, og ofte måtte Elijah spille mot markeringer eller rett ut i lufta.

Gollum

- Forholdet til Gollum er likevel det mest interessante i filmen. Frodo ser noe menneskelig i Gollum, samtidig som han frykter ondskapen i sitt eget hjerte dersom han beholder ringen,sier Elijah. Hans opplevelse av innspillingen er at dette er en sterk og herlig film, men også mørk.

- Det er mørkt i nesten hele filmen. Du kan si at vi har sett de siste solstrålene i «Ringenes herre», sier Elijah.

Han var helt utslitt etter 16 måneders filming på New Zealand. Han ville bare sove etterpå. Nå er det to måneder siden han var tilbake på New Zealand for å ta scener om igjen, legge på lyd eller gjøre annen finpuss.

- Et fellesskap

- Det var rart å være tilbake igjen. Akkurat som om innspillingen av «Ringenes herre» er en permanent verden på New Zealand. Det var fryktelig å si adjø. Vi var ikke bare et brorskap i filmene, vi var et fellesskap også i virkeligheten.

- Hva synes du om karakterene i «Ringenes herre» skal bli leketøyfigurer?

- Det er så kult. Jeg har alltid samlet på lekefigurer, på Star Wars og Batman. At jeg skal bli en slik figur selv - jeg elsker det.

LEKETØY: - Det er mørkt i nesten hele filmen. Du kan si at vi har sett de siste solstrålene i «Ringenes herre», sier Elijah Wood om «To tårn». Snart kan han også kjøpes som lekefigur.