To uker etter den påkostede kjendisfesten, varsles digre kutt i kultureksporten

- Som en smekk på fingrene.

PÅ FEST: Kunstner Hariton Pushwagner har suksess i utlandet, og var på Hellelands kultursamling i september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ FEST: Kunstner Hariton Pushwagner har suksess i utlandet, og var på Hellelands kultursamling i september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Helleland og Brende inviterte kulturlivet på fest. Nå er festen over, sier SVs representant i familie- og kulturkomiteen Freddy Øvstegård til Dagbladet.

Han refererer til mottakelsen som Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet (UD) i fellesskap arrangerte for norske kulturarbeidere og kunstnere med suksess i utlandet, i slutten av september.

Halveres

Øvstegård mener «festen er over» fordi det i neste års statsbudsjett kuttes med hard hånd i posten for «internasjonalt kulturfremme» i UD-budsjettet.

Tilskuddet, som skal bidra til å eksportere norsk kulturliv i utlandet og støtte opp om kulturutveksling, reduseres fra 49,2 til 25,1 millioner, tilnærmet en halvering.

I statsbudsjettet skriver selv regjeringen at tilskuddene «reduseres og prioriteres strengere i 2018».

- Dette er dramatisk for norsk kulturs mulighet til å satse internasjonalt. Det er også stikk i strid med kulturministerens uttalte prioriteringer. Særlig med tanke på at Helleland nylig inviterte alle kulturpersoner som har lyktes i å eksportere kulturen sin til utlandet på stor fest, sier Øvstegård.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.