Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

To uker etter den påkostede kjendisfesten, varsles digre kutt i kultureksporten

- Som en smekk på fingrene.

PÅ FEST: Kunstner Hariton Pushwagner har suksess i utlandet, og var på Hellelands kultursamling i september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ FEST: Kunstner Hariton Pushwagner har suksess i utlandet, og var på Hellelands kultursamling i september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Helleland og Brende inviterte kulturlivet på fest. Nå er festen over, sier SVs representant i familie- og kulturkomiteen Freddy Øvstegård til Dagbladet.

Han refererer til mottakelsen som Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet (UD) i fellesskap arrangerte for norske kulturarbeidere og kunstnere med suksess i utlandet, i slutten av september.

Halveres

Øvstegård mener «festen er over» fordi det i neste års statsbudsjett kuttes med hard hånd i posten for «internasjonalt kulturfremme» i UD-budsjettet.

Tilskuddet, som skal bidra til å eksportere norsk kulturliv i utlandet og støtte opp om kulturutveksling, reduseres fra 49,2 til 25,1 millioner, tilnærmet en halvering.

KRITISK: SVs Freddy André Øvstegård. Foto: SV
KRITISK: SVs Freddy André Øvstegård. Foto: SV Vis mer

I statsbudsjettet skriver selv regjeringen at tilskuddene «reduseres og prioriteres strengere i 2018».

- Dette er dramatisk for norsk kulturs mulighet til å satse internasjonalt. Det er også stikk i strid med kulturministerens uttalte prioriteringer. Særlig med tanke på at Helleland nylig inviterte alle kulturpersoner som har lyktes i å eksportere kulturen sin til utlandet på stor fest, sier Øvstegård.

Smekk på fingrene

Direktør Kathrine Synnes Finnskog i eksportorganisasjonen for norsk musikk, Music Norway, sier det er skuffende og bekymringsverdig at det ikke er samsvar mellom ønsker og økonomi.

- Festen UD og Kulturdepartementet arrangerte tok vi som et signal om at de snakket sammen, også om økonomien.

INVITERTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB Scanpix
INVITERTE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Music Norways tilskudd fra Kulturdepartementet er på nivå med fjorårets. Men Synnes Finnskog understreker at utenlandssatsingen er avhengig av penger fra flere hold.

- Det er ofte et spleiselag der både Kulturdepartementet, UD og ambassadene bidrar i en felles pott. Totalsummen er avgjørende for hva vi får til.

- En smekk på fingrene

- Norsk musikk og kultur opplever et oppsving i utlandet. Det snakkes om et momentum og en økt selvtillit i kulturlivet. Denne selvtilliten er styrket av satsingen som er gjort og den politiske oppmerksomheten som følger med. Derfor føles dette kuttet som en smekk på fingrene, fortsetter Music Norway-direktøren.

I stedet for å kutte mener hun regjeringens ord om å «videreførte sin innsats for å styrke norsk kulturlivs internasjonale interesse» burde følges opp.

- Viktig for oss

- «Put your money where your mouth is», sier hun.

- Å gi støtte til å få norsk kultur ut til utlandet er en viktig del av å styrke norsk kulturlivs internasjonale muligheter. Det bidrar også til å gi et økonomisk grunnlag til et mer levende og aktivt kulturliv i Norge, sier Øvstegård.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet sier til Dagbladet at Utenriksdepartementet må svare for UDs budsjett.

- Uavhengig av det vil regjeringens samlede innsats for norsk kultur internasjonalt fortsatt være betydelig. Regjeringen bidrar til en rekke tiltak over Kulturdepartementets budsjett.

Han trekker fram Norwegian Arts Abroad og deltakelsen i EUs Kreativt Europa-program som eksempler.

Dette svarer statssekretær Marit Berger Røsland i UD på kritikken:

- Regjeringens samlede innsats for norsk kultur er og vil fortsatt være betydelig. Vi må likevel alltid foreta prioriteringer i forbindelse med en budsjettbehandling.

Hun poengterer at kulturtiltak støttes på flere budsjettposter.

- Kultur er blant annet en integrert del av regjeringens nordområdesatsing.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet 2018 for deg

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!