To versjoner av «Krig og fred» kniver om lesernes gunst

To forlag utgir boka - med 400 siders forskjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): To nyoversatte utgaver av Leo Tolstojs klassiker «Krig og fred» kriger om de amerikanske lesernes gunst.

1296 sider er resultatet av oversetterarbeidet til Richard Pevear og Larissa Volokhonsky. De oversatte også Tolstojs «Anna Karenina» i 2004, en bok som det året ble en bestselger i USA.

Oprah Winfrey hjalp dem til suksessen ved å lansere boka i sin bokklubb det året. Mer enn 900 000 eksemplarer ble trykket, og oversetterne hyllet som «kanskje de beste russisk-oversetterne i vår tid» og «et a-lag av russiske oversettere».

Men nå kan de få hard konkurranse.

For samtidig som de utgir «Krig og fred» på forlaget Albert A. Knopf, utgis nemlig en versjon som teller «knappe» 885 sider på forlaget Harper Collins.

Forlaget hevder boka ikke er forkortet, men «autentisk og ny». Oversettelsen utført av Andrew Bromfield er basert på en nyoppdaget tidligutgave av verket som i år fyller 140 år.

- Det er ikke den samme boka. Det er en utkast, den har ingen slutt, bare et sammendrag av slutten. Den var aldri ment å publiseres, sier Pevear om utfordreren ifølge Reuters.

Men anmeldere har ifølge «kortbokas» forlegger kalt den «mer tilgjengelig» og «brukervennlig».

SKREV MESTERVERKET FOR 140 ÅR SIDEN Den russiske forfatteren //en.wikipedia.org/wiki/Leo_Tolstoy">Leo Nikolajevitsj Tolstoj levde fra 1828 til 1910. Her portrettert av maleren I. Kramskoj. Foto: NOVOSTI/SCANPIX
SKREV MESTERVERKET FOR 140 ÅR SIDEN Den russiske forfatteren Leo Nikolajevitsj Tolstoj levde fra 1828 til 1910. Her portrettert av maleren I. Kramskoj. Foto: NOVOSTI/SCANPIX Vis mer

- Tolstoj trengte lengden til å gjøre det han gjorde - å veve sammen det hverdagslige og verdslige med historie og store historiske strømninger, sier Pevear.

Så gjenstår det å se hvilken av versjonene som eventuelt ender i Oprahs suksessmaskin av en bokklubb. Neste liste offentliggjør hun 14. november. LES OGSÅ:

HUN KAN AVGJØRE KRIGEN: Oprah Winfrey betydde en stor forskjell for oversetterne av «Anna Karenina» i 2004. Nå kan hun gjøre det samme for «Krig og fred». Boka har også vært filmatisert, blant annet <a href=\'http://www.imdb.com/title/tt0049934/\'>i 1956 med Audrey Hepburn</A> i en av rollene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer