Tobakk og erstatningsansvar?

Inspirert av USA står Norge nå trolig foran en rekke rettskrav mot tobakksindustrien. I løpet av de neste år vil rettsapparatet bestemme hvilke økonomiske krav røykere og deres etterlatte kan vinne fram med. Dette er en utvikling vi også kan se i flere andre europeiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Norge har vi hatt tre «bølger» av rettslige tiltak i tilknytning til helseskader som kan tilbakeføres til bruk av tobakk:

For det første tobakksloven som trådte i kraft i 1975. Den innførte et totalt forbud mot reklame for tobakksvarer og et påbud om at tobakksvarer skulle merkes med en advarsel om helseskader ved sigarettrøyking. Man skulle altså stoppe tobakksindustriens røykepositive påvirkning, og benytte tobakkspakningene som medium for helsemyndighetenes kontrære budskap.

Den andre bølgen var den såkalte røykeloven av 1988. Det var en velferdslov som primært tok sikte på å beskytte ikke-røykerne mot å bli utsatt for andres tobakksrøyk. Mens Norge var en pioner og ble lagt merke til internasjonalt når det gjaldt reklameforbudet, var vi nærmest en «sinke» når det gjaldt vern mot passiv røyking.

Den tredje bølgen - erstatningsoppgjørene - er nå i ferd med å komme inn over vårt land. Denne kommer fra USA, som også ellers har vært ledende når det gjelder produktansvar og forbrukervern. Erstatningsansvar for tobakksindustrien er i stor grad en videreføring av erstatningsansvar for asbestindustrien og produsenter av silikonbryster. Det er nå spørsmål om rettsvern for røykerne, deres etterlatte, de passive røykerne samt sykehus og andre som i første omgang må bære følgene av røykingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer